O. J. Simpsonin tarina pelikentiltä oikeussaleihin

Vaikka O.J. Simpsonia on pidetty Yhdysvaltojen kaikkien aikojen parhaana ammattilaisjalkapalloilijana, muistaa suuri yleisö hänet synkemmistä merkeistä. Koko maailma seurasi vuonna 1994 oikeudenkäyntiä, jossa Simpsonia syytettiin entisen vaimonsa ja tämän miesystävän murhasta.

Simpson, oikealta nimeltään Orenthal James Simpson, syntyi köyhään sanfranciscolaiseen perheeseen 9. heinäkuuta 1947. Eksoottisen etunimensä hän sai tätinsä ihaileman ranskalaisen näyttelijän mukaan.

Simpsonin lapsuus ei ollut helppo. Hän koki monia vastoinkäymisiä, joita olivat muiden muassa kolmevuotiaana luustoa pehmentävään riisitautiin sairastuminen ja vanhempien ero vuonna 1952.

13-vuotiaana Simpson liittyi paikalliseen katujengiin. Nuorisokoti ja amerikkalainen jalkapallo pelastivat kuitenkin myöhemmin kovia kokeneen nuorukaisen katujen vaaroilta.

Amerikkalaisen jalkapallon lumoissa

Lukioaikana Simpson löysi jalkapallon, josta tuli oitis hänen lajinsa. Simpsonin kiistaton lahjakkuus huomattiin, ja hän pääsi keskushyökkääjäksi college-opiskelijoiden juniorimaajoukkueeseen.

Maajoukkuenäytöillään hän ansaitsi itselleen urheilustipendin Etelä-Kalifornian yliopistoon, jossa hän pelasi vuosina 1967 ja 1968. Vuonna 1967 nopeista jaloistaan tunnettu jalkapalloilija otti osaa 400 metrin pikaviestiin korkeakouluopiskelijoiden kansallisessa urheilukilpailussa, jossa hänen nelihenkinen viestijoukkueensa ylsi uuteen maailmanennätykseen.

Samana vuonna 20-vuotias Simpson valittiin kahdesti All American -tiimiin, mikä oli suuri kunnianosoitus nuorelle jalkapalloilijalle. Vuonna 1967 Simpsonin elämässä tapahtui paljon myös pelikentän ulkopuolella. Simpson meni kesäkuussa naimisiin tyttöystävänsä Marguerite L. Whitleyn kanssa. He saivat perheenlisäystä seuraavana vuonna, kun Arnelle L. syntyi. Kaksi nuorempaa lasta Jason L. ja Aaren Lashone syntyivät vuosina 1970 sekä 1977.

Vuonna 1968 Simpsonille myönnettiin himoittu Heisman Trophy -palkinto, joka on annettu vuodesta 1935 lähtien vuoden parhaalle college-tason jalkapalloilijalle. Simpsonilla on edelleen hallussaan suurin pistemäärä kaikista palkinnon pokkaajista.

Ammattilaisliigaa ja epäonnea perheasioissa

Vuonna 1969 Simpson siirtyi NFL:n ammattilaisliigaan Buffalo Bills -joukkueeseen, jonka sinipunaisessa peliasussa hän pelasi vuoteen 1977 asti. Tuolloin Simpson saavutti vuoden parhaan ammattilaispelaajan tittelin vuosina 1972 ja 1973. Hänellä oli myös kunnia pelata kuudessa Pro Bowl -tapahtumassa.

Simpson kirjautui vuonna 1978 San Francisco 49ers -joukkueeseen, jonka riveissä hän pelasi kaksi mitäänsanomatonta kautta. Simpsonin perhettä kohtasi 1979 tragedia, kun perheen nuorin lapsi Aaren Lashone hukkui uima-altaaseen juuri ennen toista syntymäpäiväänsä. Myöhemmin samana vuonna tähti erosi vaimostaan Margueritesta.

Pelikentät jätettyään Simpson pääsi vuonna 1985 ammattijalkapalloilijoiden Hall of Fameen. Saman vuoden helmikuussa hän avioitui uuden vaimonsa Nicole Brownin kanssa. Pariskunta sai kaksi lasta, Sydney Brooken (1985) ja Justin Ryanin (1988). Simpson ja Brown erosivat seitsemän avioliittovuoden jälkeen 1992.

Ammattilaisurheilijauran jälkeen Simpson aloitteli uraansa näyttelijänä. Hänen tunnetuin roolinsa lienee Mies ja alaston ase -elokuvien etsivä Nordbergin rooli. Kerrotaan, että Terminator-elokuvan pääroolia, jossa esiintyi Arnold Schwarzenegger, kaavailtiin alkujaan Simpsonille.

Huippu-urheilijasta murhaajaksi?

Kesäkuun 12. päivä 1994 Simpsonin ex-vaimo Brown ja tämän miesystävä Ronald Goldman löydettiin kuolleina Brownin asunnon ulkopuolelta Los Angelesissa. Mustasukkaisena ja väkivaltaisena pidetty Simpson sai syytteen kahdesta murhasta.

Kymmenet miljoonat televisiokatsojat elivät murhaoikeudenkäynnin 134 käsittelypäivän vaiheiden mukana, koska julkinen oikeudenkäynti oikeutti televisiokameroiden läsnäolon oikeussalissa.

Murhan käsittely alkoi 25. tammikuuta 1995 ja päättyi 3. lokakuuta. Simpsonin tapausta on pidetty vuosisadan oikeusjuttuna juuri sen saaman ennennäkemättömän suuren mediahuomion takia.

Maailman julkisin oikeudenkäynti

Syyttäjä uskoi, että kyseessä on mustasukkaisuusmurha. Mustasukkaisena pidetyn Simpsonin ei uskottu sallivan ex-vaimolleen uusia kumppaneita. Syyttäjän teoria tapahtumasta oli, että Goldman olisi saapunut sattumalta paikalle, kun mustasukkainen Simpson oli viiltämässä ex-vaimonsa kurkkua auki. Simpson ei halunnut murhatyölleen todistajia, joten hän tappoi myös Goldmanin.

Reilu kahdeksan kuukautta kestäneen oikeuskäsittelyn aikana istunnoissa oman lausuntonsa antoivat kaikkiaan 150 todistajaa, joiden joukossa oli muiden muassaan Brownin sisko Denise Brown, joka liikuttui kyyneliin muistellessaan kuinka Simpson kohteli hänen siskoaan. Oikeudenkäynnissä todistettiin valokuvien ja Brownin soittaman 911-puhelun avulla Simpsonin pahoinpidelleen vaimoaan.

Vaikka oikeudenkäynti vei aikaa ja rahaa, sen osapuolet eivät kovasta yrityksestä huolimatta pystyneet polkemaan toisiaan maanrakoon. Simpson ei säästellyt dollareita palkatessaan itselleen korkeatasoiset puolustusasianajajat.

Moni asia soti Simpsonin puolustusta vastaan: hänen autonkuljettajansa ei tavoittanut Simpsonia arvioituna murha-ajankohtana ja kotitalon edestä löytyi verinen hansikas. Simpsonin teräksenkova puolustus piti kuitenkin pintansa loppuun asti ja väitti muun muassa Los Angelesin poliisin lavastaneen juhlitun urheilusankarin syylliseksi.

Syytön, mutta korvausvelvollinen

Lokakuun 3. päivä 1995 Simpson todettiin todisteiden puuttuessa syyttömäksi Brownin ja Goldmanin murhaan. Vuonna 1997 Goldmanin perhe nosti siviilikanteen Simpsonia vastaan Goldmanin kuolemantuottamuksesta. Simpson tuomittiin maksamaan korvauksia Goldmanin ja Brownin perheille 33,5 miljoonan dollarin edestä. Simpson siis ikään kuin tuomittiin murhista, mutta häntä ei enää voitu laittaa kaltereiden taakse.

Oikeudenkäyntien jälkeen Simpson pystyi jotenkuten ylläpitämään elämäntapaansa NFL:n muhkean eläkkeen turvin. Unelma näyttelemisestä oli kuitenkin kuopattava oikeuskäsittelyn aiheuttaman negatiivisen julkisuuden takia. Simpsonin on kerrottu tulleen viime vuosina mukavasti toimeen kirjoittamalla nimikirjoituksia erilaisissa tapahtumissa.

Takaisin raastupaan

Simpson palasi vastikään otsikoihin, kun hänen kerrottiin syyllistyneen syyskuun 16. päivänä aseelliseen ryöstöön ja kidnappaukseen Teksasissa. Simpson oli apulaistensa kanssa pitänyt teksasilaisessa Palace Station -huippuhotellissa kahta ihmistä panttivankinaan vieden useita arvokkaita urheilumuistoesineitä, joista osa oli aikoinaan kuulunut hänelle itselleen.

Simpson vapautettiin 125 000 dollarin takuita vastaan odottamaan oikeudenkäyntiä. Jos oikeus tuomitsee Simpsonin tällä kertaa, hänellä saattaa olla edessään jopa kolmenkymmenen vuoden oikeustuomio.

Amerikkalaisesta ikonista halveksituksi rikolliseksi

Simpsonin tapaus on kiinnostava. Se on kuin jonkinlainen periamerikkalainen ryysyistä rikkauksiin -tarina, joka sai täysin odottamattoman käänteen.

Nykyaikana myyttisten sankareitten roolit annetaan usein huippu-urheilijoille, jotka saavat osakseen ihailua ja palvontaa. Sellainen Simpsonkin oli: lahjakas urheilija, joka ehdittiin nostaa Yhdysvalloissa melkein pyhimykseksi ennen murhasyytettä. Vaikka Simpson vapautettiin syytteistä, iso osa amerikkalaisista uskoo edelleen hänen syyllistyneen vuoden 1994 raakoihin murhiin.

Simpsonin toive näyttelijänurasta kaatui oikeudenkäynnin edetessä ja vuosia hän on ollut vain surullisen kuuluisa hahmo, jonka elämää on parodioitu ja tullaan varmasti vielä kauan parodioimaankin amerikkalaisessa viihdemaailmassa. Harva edes haluaa muistaa, että O. J. Simpson oli kaikkien aikojen paras amerikkalaisen jalkapallon pelaaja.

Katso O.J. Simpsonin vapauttava tuomio vuoden 1995 oikeudenkäynnistä tästä.

Teksti: Lena Nelskylä

Lue myös:

    Uusimmat