Avaako kännykkävideo pallosalaman mysteeriä?

Kiistellyn pallosalaman tutkimus etenee maailmalla tasaisin harppauksin.

Ilmatieteen laitoksen tutkijan Antti Mäkelän mukaan pallosalamaa tutkitaan tiiviisti parin vuoden jaksoissa aina kun jokin tutkijaryhmä saa aikaan uuden teorian.

– Aikoinaan pallosalamaa pidettiin vielä ihan todellisena ilmiönä, jota ei vain pystytty selittämään. Muutama vuosi takaperin ilmiötä alettiin selittää sillä, että ihmisen näkemä kirkas välähdys yhdistyy hallusinaatioon ja voimakas sähkökenttä aiheuttaa ihmiselle erilaisia ärsykkeitä, Mäkelä sanoo.

Hänen mukaansa sähköfysiikan kaavoilla on luotu teorioita, joissa pallosalaman syntyedellytykset voisivat täyttyä. Laboratoriossa on saatu aikaiseksi näyttäviä valopalloja.

– Vaikein selitettävä ominaisuus on, että energia pysyy vapaasti ilmassa leijuvan pallon sisällä useita sekunteja, jopa minuutin.

Suomessa pallosalamaa ei tutkita ammattimaisella tasolla, eikä Ilmatieteen laitoksella ole tällaiseen tarvittavia resursseja.

"Se oli varmaan se pallosalama"

Mäkelä kertoo saavansa säännöllisesti yhteydenottoja, joissa ihmiset kertovat pallosalamakokemuksiaan.

– Osa tarinoista on sellaisia, että niihin sopivat myös tutkijoiden ajatukset. Silloin ei voi sanoa muuta selitystä kuin että "se oli varmaan se pallosalama".

Mäkelä toteaa, että kunnollista kuvallista todistusaineistoa pitäisi pian ilmaantua: onhan nykypäivän ihmisellä yhä useammin kamera jatkuvasti mukana puhelimessaan.

– Jos ilmiö on todellinen, jostain pitäisi lähivuosina tulla todistettava video pallosalamasta.

– Mutta väärennöksiäkin voidaan tehdä. Mitä tahansa ei pidä ottaa heti totena, Mäkelä päättää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja