Nyt valmistetaan mustikkaherkkuja ja säilötään marjoja talven varalle

-Komeita korven mustikat kuin peukalon on päitä ja ahomailla mansikat myös oottaa poimijoita, riimiteltiin vanhassa kansakoulun lukukirjassa. Mustikka on nyt poimintakypsää koko maassa. Parhain sato saadaan eteläisessä Itä-Suomessa, jossa marja on ollut kypsää jo parin viikon ajan. Myös muualla eteläisessä Suomessa mustikkaa löytyy kohtuullisen hyvin, kerrotaan Arktiset Aromit ry:stä.

Mustikka on hyvä flavonoidien, C-vitamiinin ja karotenoidien lähde. Siitä saadaan myös kuitua. Mustikka sisältää runsaasti fenolisia yhdisteitä mm. flavonoideja ja antosyaaneja. Fenoliyhdisteiden vuoksi mustikalla on terveysvaikutteisia ominaisuuksia.

Säilöttäessä fenoliyhdisteiden pitoisuus laskee noin 40 prosenttia. Pakastaminen pudottaa pitoisuuksia vähiten. Mustikka on hyvin monipuolinen marja. Sitä käytetään mm. keittoihin, kiisseleihin, leivonnaisiin ja puuroihin. Mustikkaa säilötään pakastamalla, kuivaamalla, keittämällä ja mehuina. Teollisuus käyttää mustikkaa alkoholijuomien, hillojen, mehutiivisteiden, jogurttien, jäätelöiden, konditoriatuotteiden ja alkoholittomien juhlajuomien valmistukseen.

Maustesaaren mustikat

1 sitruuna 2 omenaa 3 dl mustikoita 2 dl kermaviiliä 3 tl inkivääriä 2 rkl sokeria

Purista sitruunasta mehu. Pese ja kuori omenat. Leikkaa malto pieniksi kuutioiksi. Kaada sitruunamehu kuutioiden päälle ja sekoita, jotta kuutiot kostuvat joka puolelta. Kaada mustikat omenakuutioiden joukkoon tarjoilukulhoon. Sekoita kermaviiliin mausteet ja kaada kastike marjojen ja omenakuutioiden päälle.

Mustikkakimara

1 banaani 4 dl mustikoita 1 dl taatelirouhetta 4 rkl pähkinärouhetta 500 g raejuustoa juoksevaa hunajaa maun mukaan Kuori ja viipaloi banaani. Mausta mustikat juoksevalla hunajalla. Laita neljään annosmaljaan kerroksittain banaaniviipaleita, marjoja, taateleita, pähkinärouhetta ja raejuustoa. Tarjoa kylmänä.

Mustikkahyvä

1/2 dl juoksevaa margariinia 1/2 dl sokeria 3 dl kaurahiutaleita

LIsäksi: 2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta 5-7 dl mustikoita

Ruskista hiutaleet ja sokeri margariinissa koko ajan sekoittaen. Kun seos on saanut väriä se saa jäähtyä. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Aseta jälkiruokakulhoihin kerroksittain kaurahiutaleita, kermaa ja mustikkaa.

Mustikkapaistos

Mustikkahilloke:

200 g mustikoita 2 dl sokeria 3 rkl mustikkamehua

Paistos: 3 dl maitoa 3 dl ranskankermaa 1 vaniljatanko 6 keltuaista 100 g sokeria 100 g fariinisokeria

Koristeluun: kermavaahtoa

Keitä hilloke mustikoista, sokerista ja mehusta ja jaa se neljään uuninkestävään muottiin tai yhteen isoon. Varmista, että kunkin muotin pohja on kokonaan hillokkeen peitossa.

Sekoita maito, ranskankerma ja halkaistusta vaniljatangosta koverretut siemenet teräskattilassa ja kiehauta. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kunnes seos alkaa vaahtoutua.

Kaada sitten varovasti koko ajan sekoittaen kiehuva maitoa muna-sokerivaahtoon. Kaada seos takaisin kattilaan ja lämmitä kiehumispisteeseen. Jaa kreemi mustikkahillokkeen päälle annoksiin. Anna jäähtyä. Ripottele päälle fariinisokeria ja kuorruta grillissä tai uunin yläosassa kunnes muodostuu nekkumainen pinta. Älä pane paistosta liian lähelle vastusta, sillä sokeri voi palaa ja mausta tulee kitkerä.

Koristele kylmällä kermavaahdolla. (MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat