Nyt puhuu murhasta syytetty Jari Aarnio: Olen tehnyt poliisiduunia parhaan kykyni ja taitoni mukaan, tämä tuntuu kohtuuttomalta – katso koko haastattelu

Jari Aarnio kiistää syyllistyneensä murhaan – kertoo näkemyksensä vuoden 2003 palkkamurhasta 9:09
Näin Jari Aarnio kommentoi murhasyytettään medialle. Katso haastattelu videolta.

Jari Aarnio vakuutti syyttömyyttään tiedotusvälineille tänään alkaneen murhaoikeudenkäynnin valmisteluistunnon päätteeksi. 

Maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa alkoi oikeudenkäynti, jossa huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio ja entinen gangsteripomo Keijo Vilhunen ovat syytteessä murhasta.

Helsingissä 2003 tapetun ruotsinturkkilaisen Volkan Ûnsalin murhasta on aiemmin tuomittu jo neljä miestä elinkautisiin, mutta syyttäjän epäilyn mukaan Vilhunen oli järjestämässä murhaa ja Aarnio peitteli tapahtumia eikä estänyt henkirikosta. Aarnio ja Vilhunen kiistävät syytteet.

Vilhusen mukaan hän oli tuolloin 2003 poliisin tietolähde ja antoi tietoa Aarniolle. Aarnion mukaan näin ei ollut.

Päivän valmisteluistunnon jälkeen pitkää huumetuomiota istuva Jari Aarnio piti lyhyen tiedotustilaisuuden omasta kannastaan.

Aarnio: Murha oli pelkkä alamaailman huhu

Aarnio vakuutti tiedotusvälineille, että poliisilla ei ollut minkäänlaista yksityiskohtaista tietoa Unsaliin kohdistuneesta uhasta. Hänen mukaansa kyse oli vain alamaailmasta tulleesta huhusta. Aarnion mukaan huhuista myös kerrottiin Ruotsin poliisille, joka varoitti Unsalia vaarasta useampaan otteeseen.

Syyttäjä vaatii Aarniolle rangaistusta murhasta, vaikka tämä ei ollut osallisena teossa. Syyttäjän käsityksen mukaan Aarnio oli kuitenkin tietoinen murhasuunnitelmista ja jätti puuttumatta asiaan. Kyse on niin sanotusta epävarsinaisesta laiminlyöntirikoksesta. Syyte on poikkeuksellinen.

Aarnio pitää saamaansa syytettä kummallisena.

– Minä en sellaista poliisikäytäntöä tiedä, että jonkun epävarman huhun perusteella alettaisiin aukaista vaaran lähdettä ja soitella ihmisille.

– Jos huumepoliisin pitäisi arkiduunissa soitella ihmisille – soiteltaisiin gangstereille, että ollaan kuultu joku huhu – voitte ajatella, mikä väkivallan kierre siitä voi lähteä liikkeelle.

Vuosien prosessi

Aarnion mukaan syyte ei myöskään perustu murhan tapahtuma-aikaan voimassa olleeseen lakiin.

– 1. tammikuuta vuonna 2004 tuli kirjoitettuun lakiin tämä epävarsinainen laiminlyöntirikos. Ei ole ollut laissa koko epävarsinaista laiminlyöntirikosta kirjoitettuna, kun tämä tapahtuma on ollut.

Aarnio siis vetoaa laillisuusperiaatteeseen, jonka mukaan ihmistä ei saa tuomita teosta, jota ei ole tekohetkellä säädetty laissa rangaistavaksi.

Aarnio arvelee, että tänään alkanut oikeudenkäyntiprosessi tulee jatkumaan useita vuosia ennen lainvoimaista tuomiota. Se on hänen mukaansa kohtuutonta.

– Olen tehnyt poliisiduunia parhaan kykyni ja taitoni mukaan, kollegoitteni kanssa. Olemme saaneet selvitettyä tällaisen kansainvälisen, aika kovan keissin. Kyllä se ihan kohtuuttomalta tuntuu, että tästä eteenpäin kolmesta viiteen vuotta tulee kestämään tämä, ennen kuin tulee lainvoimainen päätös. Kohtuuttomalta.

Katso Aarnion koko tiedotustilaisuus artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat