NYT: Osa koronavirukseen sairastuneista saanut psykoottisia oireita – tämä harvinaisista tapauksista tiedetään

4:49
Katso myös video: Leviääkö koronavirus hisseissä? MTV kapusi hissiin asiantuntijan kanssa (video ei liity artikkeliin)

Hyvin pienelle osalle koronavirukseen sairastuneista ihmisistä on kehittynyt vakavia psykoottisia oireita viikkoja koronaviruksen saamisen jälkeen, kertoo yhdysvaltalaislehti The New York Times.

Lehden mukaan useimmilla psyykkisiin oireisiin sairastuneilla ei ollut historiaa mielenterveysongelmista. Tapausten uskotaan jäävän harvinaisiksi, mutta niitä on raportoitu maailmanlaajuisesti.

– Uskon, että kaikissa paikoissa, joissa on koronavirusta, nähdään myös tätä (sairastumista), toteaa tohtori Colin Smith lehden haastattelussa.

Tapauksia on nimitetty post-covid-taudiksi.

Hurjia tapauksia

The New York Timesin kertomat sairastuneiden tarinat ovat hurjia. Lääkärit ovat kertoneet potilaiden sairastumisesta näiden luvalla.

Yksi mielenterveysongelmiin ajautuneista ihmisistä on keväällä koronavirukseen sairastunut 42-vuotias yhdysvaltalaisnainen, jolla ei ollut taustaa mielenterveysongelmien parissa. Hän on neljän lapsen äiti ja työskentelee fysioterapeuttina. Nainen hakeutui sairaalahoitoon, sillä hän näki harhoja lastensa kuolemasta. Yhden lapsen hän näki juoksevan rekan alle, toisen hän näki mestattavan

Lisäksi hän oli suunnitellut lastensa tappamista.

36-vuotias yhdysvaltalainen hoivakodin työntekijä puolestaan uskoi, että hänen kolme lastansa oltaisiin kidnappaamassa. Pelastaakseen heidät hän yritti paeta pikaruokaravintolan autokaistan palveluikkunan läpi.

Iso-Britanniassa 55-vuotiaalla naisella oli hallusinaatioita apinoista ja leijonasta. Lisäksi hän oli vakuuttunut siitä, että yksi hänen perheenjäsenistään oli vaihdettu huijariin.

49-vuotias mies kuuli ääniä ja luuli olevansa paholainen, kun taas 34-vuotias nainen alkoi kantaa mukanaan veistä, riisuutui tuntemattomien edessä sekä valeli käsidesiä jalkoihinsa.

Harvalla vakavia koronaoireita

The New York Timesin mukaan esimerkiksi brittiläisessä tutkimuksessa havaittiin, että 153:sta covid-19-taudin vuoksi sairaalahoitoon joutuneesta 10:llä havaittiin ”uusi puhkeaminen psykoosiin”.

Yhteinen tekijä lähes kaikissa post-covid-tapauksissa on se, etteivät potilaat ole sairastuneet vakavasti covid-19-tautiin. Esimerkiksi yhdysvaltalaistohtori Hisam Gouelin hoitamilla potilailla ei ollut hengitysvaikeuksia, mutta heillä oli pieniä neurologisia oireita, kuten käsien kihelmöintiä, päänsärkyä tai heikentynyt hajuaisti.

Syvä psykoosi oli kehittynyt heille kaksi viikkoa tai jopa useita kuukausia sairastumisen jälkeen. 

Sairastuneet erikoisen ikäisiä

The New York Timesin haastatteleman tohtorin mukaan suurin osa sairastuneita on 30–50-vuotiaita. Tälle ikäryhmälle psykoosin kehittyminen on harvinaista, Goueli toteaa haastattelussa. Vastaavat oireet liittyvät hänen mukaansa tyypillisesti nuorilla skitsofreniaan tai vanhemmilla potilailla dementiaan. 

Lisäksi poikkeuksellista sairastumista tekee se, että osa potilaista oli itse ymmärtänyt mielenterveysongelmansa, jonka jälkeen he ovat hakeutuneet hoitoon. Tohtorin mukaan yleensä "psykoosia sairastavilla ihmisillä ei ole käsitystä siitä, että he ovat menettäneet yhteyden todellisuuteen".

Lehden mukaan osa post-covid-potilaista, joille kehittyi psykoosi, tarvitsivat viikkoja sairaalahoitoa ennen sopivan lääkehoidon löytymistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja