Nyt on oikea aika säilöä mansikat!

Mansikan pääsatokausi on jo täydessä vauhdissa. Kesän marjakauden aloittava mansikka maistuu mainioimmalta tuoreena, mutta sitä kannattaa myös säilöä pimeiden talvipäivien piristykseksi. Nyt on oikea aika pistää mansikkaa pakkaseen, keittää hillot ja survoa soseet. Mansikka sopii erinomaisesti myös mehumarjaksi.

Pakastettavaksi valitaan vain tuoreita ja ensiluokkaisia marjoja. Pehmeäkuorisena marjana mansikka säilyy parhaiten pakastusrasiassa. Rasiaan kannattaa mansikoiden sekaan ripotella hieman sokeria, sillä näin niiden maku, väri, aromi ja vitamiinit pysyvät paremmin tallessa. Mansikat voi käyttötarkoituksen ja omien mieltymysten mukaan pakastaa joko kokonaisina tai viipaloituina, tai survoa näppäräksi soseeksi esimerkiksi kakuissa, piiraissa ja jälkiruuissa käytettäväksi. Muutamia hyväkuntoisia mansikan lehtiä kannattaa myös laittaa pakastimeen säilöön mansikkaisten ruokien koristelua varten.

Hilloon juuri kypsyneitä marjoja

Parhaita hillomansikoita ovat juuri kypsyneet marjat, sillä niissä on tallella hyytymistä edistävä luontainen pektiini. Hillon tölkityksessä on syytä olla huolellinen, ettei sekaan pääse hilloa pilaavia epäpuhtauksia.

HUOM! 1 litra mansikoita painaa noin 500 g.
Hyvä tietää säilönnästä
- Säilykkeiden säilyvyys perustuu kuumennuskäsittelyyn, hapen määrän minimointiin, happamuuteen sekä veden aktiivisuuden alentamiseen sokerin avulla.
- Tärkeää on raaka-aineiden tuoreus ja työskentelyn nopeus ja puhtaus.
- Tuotteiden, työvälineiden, tölkkien, pullojen ja sulkimien on oltava ehdottoman puhtaita.

Puhdistus
- Upota tölkit, pullot, kannet ja korkit jo säilöntää edeltävänä päivänä kylmään veteen.
- Pese kylmässä vedessä liotetut tölkit ja pullot astianpesuaineella
- Kuumenna pullot ja tölkit 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia. Kiehauta kannet ja korkit vedessä.

Tölkkien ja pullojen täyttäminen
- Täytä kuumat pullot ja tölkit kuumalla säilykkeellä aivan piripintaan.
- Tuotteen pinnalle ilmestyvä vaahto poistetaan aina tarkasti, sillä vaahto mahdollistaa homeen kasvun.
- Sulje täytetyt pullot ja tölkit välittömästi. Merkitse nimi ja päivämäärä.
- Varastoi viileässä, pimeässä, kuivassa ja puhtaassa paikassa.

Lisä- ja säilöntäaineet
- Mehut, hillot ja hyytelöt säilyvät ilman lisäaineitakin, jos niissä on riittävästi sokeria. Suomalaisten makutottumusten mukaan tällainen tuote maistuu kuitenkin jo liian makealta.
- Säilöntäaineiden käyttöön joudutaan turvautumaan, jos sokeripitoisuus ei ole riittävän korkea ja tuotteen säilyvyys avaamisen jälkeen halutaan varmistaa. Säilyvyyttä lisäävistä aineista bentsoehappo ja sorbiinihappo saattavat kuitenkin aiheuttaa allergisia reaktioita.

Mansikkahillo
2 litraa (1 kg) mansikoita
1/2 dl vettä
1/2 kg hillosokeria

Kaada peratut ja tarvittaessa huuhdellut marjat kattilaan. Lisää 1/2 dl vettä. Kuumenna, kunnes alkaa muodostua höyryä. Lisää hillosokeria vähitellen koko ajan sekoittaen. Kun seos kiehuu, vähennä lämpöä. Keitä hilloa 10 minuuttia silloin tällöin varovasti sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen, kunnes rakenne alkaa kiinteytyä eivätkä marjat nouse pintaa. Kuori vaahto tarvittaessa. Annostele hillo puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje huolellisesti ja säilytä mieluimmin viileässä. Hillo hyytyy käyttökelpoiseksi noin vuorokaudessa.

Tuoresurvos mansikoista
2 litraa (1 kg) mansikoita
500 g sokeria tai maun mukaan
(1 tl / kg säilöntäainetta)
Perkaa ja puhdista marjat. Survo tai soseuta ne muusinuijalla tai sauvasekoittimella karkeaksi survokseksi. Lisää sokeri ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Kuori vaahto ja lisää halutessasi säilöntäaine ohjeen mukaan. Jaa marjasurvos pakasterasioihin niin, että nesteen laajenemiselle jää tilaa. Sulje heti ja pakasta.

Voit tehdä tuoresurvosta myös muista marjoista. Erilaisia marjoja sekoittaen saa erinomaisen hyviä survoksia

Mansikkamehua voi jalostaa

Keittämällä mansikoista syntyy myös erinomainen mehu. Uusia makuja mehuun saa lisäämällä joukkoon esimerkiksi raparperia ja kanelia, muita marjoja tai mintun lehtiä. Mansikkamehusta riittää iloa pitkäksi aikaa, kun se säilytetään huolellisesti puhdistetuissa ja kuumennetuissa pulloissa viileässä ja pimeässä paikassa.
Höyrymehu mehumaijalla
- Huuhdo marjat tarvittaessa, poista lehdet ja pilaantuneet marjat.
- Täytä mehustimen alaosa vedellä ja pane liedelle kuumenemaan.
- Käytä marjakiloa kohti sokeria 3 ½ - 6 dl (300-500 g).
- Pane marjat ja sokeri kerroksittain marjakehikkoon (rei'itetty osa) niin, että alimmainen ja päällimmäinen kerros on marjoja. Sulje kansi tiiviisti.
- Erilaisia makuvivahteita saa useampaa marjalaatua käyttäessä.
- Anna pohjakattilassa olevan veden kiehua voimakkaasti koko mehustamisen ajan.
- Ota ensimmäinen mehuerä noin 20 minuutin kuluttua astiaan ja kaada takaisin marjojen päälle.
- Mehusta marjoja 1 - 1½ tuntiin, kunnes marjojen väri on vaalentunut.
- Täytä kuumennetut pullot piri pintaan ja sulje heti puhtailla korkeilla.
- Jäähdytä pullot ensin huoneenlämmössä ja vie sitten kylmäsäilytykseen.

Keitetty raparperi-mansikkamehu
1 kg raparperia
1 kg mansikoita
8 dl vettä
1 kanelitanko
3 dl sokeria
1 1/2 tl sitruunahappoa

Leikkaa raparperi pieniksi paloiksi ja perkaa mansikat. Kiehauta raparperit, mansikat, vesi ja kanelitanko. Anna mehun kiehua hiljalleen 20 minuuttia. Siivilöi mehu ja lisää sokeri. Keitä mehua vielä 20 minuuttia. Kuori vaahto mehun pinnalta ja lisää sitruunahappo. Kaada mehu puhtaisiin, lämpimiin pulloihin. Korkita pullot. Säilytä viileässä ja pimeässä paikassa.

Nektarit
Nektari on jauhamalla tai soseuttamalla valmistettu sakea juoma, jossa on mukana marjojen tai hedelmien hedelmänliha.

1 kg marjoja
4 dl vettä
100 - 150 g sokeria / nektarilitra

Poista huonot marjat ja riivi marjat. Pane marjat ja vesi kattilaan ja kuumenna lähes kiehuvaksi. Kaada lähes kiehuva seos sosemyllyyn ja soseuta. Voit käyttää myös monitoimikonetta tai sauvasekoitinta. Sekoita nektarin joukkoon sokeri ja kuumenna uudelleen lähelle kiehumispistettä. Täytä puhtaat, kuumat pullot piri pintaan ja sulje heti. Jäähdytä ja vie kylmään.

(MTV3 Internet / Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat