Nyt nautitaan parsaherkuista

Nyt on aika herkutella parsalla. Finlandia-talon kevättä Helsingissä juhlistettiin Tangoa ja parsaa -tilaisuudella. Tarjolla oli pehmeän tuoreita parsaherkkujaa sekä notkeasti soljuneita tangoja Ylioppilaskunnan laulajien kvartetin tapaan. Ehtoisina emäntinä toimivat Finlandia-talon johtaja Auni Palo ja ravintoloitsija Mia Saari Royal Ravintolat Oy:stä. Näin valmistettiin parsaa Finlandia-ravintolan tapaan.

Kokonaisena keitetyt parsat

Ohje kahdelle

500 g valkoista parsaa 1/2 rkl voita 1 tl hunajaa 1 rkl merisuolaa

Kuori parsat parsa- tai perunankuorimisveitsellä. Aloita nupusta ja kuori alaspäin. Leikkaa pari cm tyviosasta. Huuhdo parsat. Kiehauta laakeassa kattilassa merisuolalla maustetussa vedessä 8-10 minuuttia. Nokare voita ja ripaus hunajaa keitinvedessä parantaa makua.

Kokeile tikulla parsan kypsyyttä. Nosta parsat vedestä ja valuta huolellisesti. Pane parsat tarjolle lämpimälle vadille tai lautasliinan sisään. Tarjoa lisäkkeenä vaahdotettua voita tai hollanninkastiketta. Keitetty parsa maistuu myös savustetun lohen ja ilmakuivatun kinkun kanssa.

Hollandaise-kastike

Ohje kahdelle

75 g voita 3 kpl kokonaisia maustepippureita pikku oksa persiljaa 2 rkl vettä 2 kpl keltuaisia 1/2 maustemittaa paprikajuhetta 1/2 sitruuna

Sulata rasva kattilassa. Laita toiseen kattilaan murskatut pippurit, persilja ja vesi. Keitä lientä ilman kantta kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Siivilöi liemi.

Pese kattila ja laita keltuaiset siihen. Kaada siivilöity liemi keltuaisten joukkoon voimakkaasti vatkaten. Kastiketta on hyvä pitää vesihauteessa liedellä. Vatkaa voimakkaasti, jolloin kastikkeesta tulee sakeaa ja kuohkeaa.

Nosta kattila liedeltä ja lisää keltuaisseokseen jäähtynyt voisula tasaisena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten. Mausta paprikajauheella, sitruunanmehulla ja ripauksella suolaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat