Nyt kannattaa sijoittaa osakkeisiin - vähitellen

Jos sukan varressa on ylimääräistä rahaa, sijoittaminen saattaa käydä mielessä, mutta sijoituskohde ei välttämättä ole itsestäänselvyys. Helsingin kauppakorkeakoulun professori, kauppatieteiden tohtori Jarmo Leppiniemi tietää, että ainakin osakemarkkinoilla kauppa käy hyvin.

Jarmo Leppiniemi painottaa, ettei osakekauppaan kannata lähteä mukaan ryminällä. Markkinoita tulisi haistella rauhassa ja sijoittaa maltillisesti, vähän kerrallaan.

"Kannattaa sijoittaa pienissä erissä, pitkän ajan puitteissa. Lähtökohta on se, että vaikka kurssilaskuja tapahtuu, ei kuitenkaan tiedetä, ollaanko pohjassa."

Vaikka taloustilanne on ollut laskusuunnassa jo hetken aikaa, osa osakkeista on Leppiniemen mukaan edelleen kalliita.

"Ei kannata kokeilla, paljonko kurssit laskevat vielä," Leppiniemi neuvoo.

"Sijoita eri toimialoille"

Parhaillaan väitellään siitä, mikä on tämänhetkisen talouskriisin syvyys. Jotkut ovat sitä mieltä, että kriisi loppuu kesällä ja toiset taas uskovat, että tilanne elpyy ensi vuonna. Leppiniemi korostaa, että todellisuudessa kukaan ei tiedä, milloin talouselämän suunta vaihtuu taas nousuun.

"Kannattaa varautua siihen, että konkursseja tulee."

Osakevalinnassa Leppiniemi suosittelee kiinnittämään huomiota siihen, että sijoitukset jakautuvat eri toimialoille. Lisäksi on hyvä varmistaa, että yhtiö on vakavarainen ja hyvä osingonmaksaja. Vaikka sijoituskohteen valitseminen olisi hankalaa, pankkien puoleen kääntyminen ei useinkaan auta osakesalkun kokoamisessa.

"Pankit mielellään suosittelevat vakuutuksia tai rahastoja, koska ne saavat niistä itse suurimmat tuotot. En ole itse kovin kiinnostunut rahastoista, sillä ne tuottavat niin paljon kustannuksia. Se mitä osinkojen jaossa tulee, menee rahastoissa yleensä kuluihin."

Rahasto vai indeksirahasto?

Mikäli haluaa välttämättä sijoittaa rahastoihin, Leppiniemi suosittelee indeksirahastoja, joissa on pienemmät kulut. Jos taas osakkeiden omistaminen kiinnostaa, Leppiniemi kehottaa valitsemaan ensimmäisenä itseään kiinnostavan toimialan.

"Itse aloittaisin kauppayhtiöistä. Jos sinne sijoittaa kaksi tonnia, seuraavat kaksi tonnia voi sijoittaa vaikkapa teollisuuteen ja seuraavat kaksi tonnia teleosakkeisiin, niin kauan siis kun kaksitonnisia riittää. Mutta neuvoisin silti sijoittamaan vähitellen."

Sijoituskohteen valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös sijoitusaika.

"Jos haluaa sijoittaa rahaa vain muutamaksi vuodeksi, laittaisin kaikki pankkitilille. Mutta jos on 100 000 euroa rahaa ja kymmenen vuotta aikaa, laittaisin nyt viisi tonnia osakkeisiin ja loput tilille. Kolmen kuukauden välein laittaisin osakkeisiin viisi tonnisia lisää."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja