Ahvenanmaalainen Peter "Bongo" Eriksson on valmistanut viinaa Tjudön kotitilallaan Finströmin kunnassa jo seitsemän vuoden ajan. Ensin markkinoille tulivat viinit, kirsikka- ja omenasnapsit sekä omenaviina Ålvados. Nyt Bongo tekee ensimmäisenä maailmassa rommia sokerijuurikkaasta tai tarkemmin sanottuna sokerinvalmistuksen ylijäämästä, melassista.
Viinanpolton ohella Bongon tehtaasta on tullut myös matkailukohde. Kesän aikana tilalla käy 25000 vierasta maistelemassa tuotteita ja syömässä talon erikoisuutta, rapuja ja grillattua strutsia. "Ravintolan" seinällä oleva pöytäkartta kertoo jopa tasavallan presidentin vierailleen Tjudössä. Toiminta pyörii pääosin Erikssonin oman perheen voimin. Mukana ovat Bongon vanhemmat, puoliso ja poika. Kiireisenä sadonkorjuun aikana on myös palkattua työväkeä.
Ahvenanmaan maatalous on saanut viinatehtaasta merkittävän tukijalan. Kakkosluokkaan menneet omenat eivät aikaisemmin kelvanneet oikein kenellekään. Bongo muistelee, että teollisuus maksoi markka-aikana viljelijälle 60 penniä omenakilosta. Viinatehdas maksaa kakkosluokan sadosta nyt lähes kaksinkertaisen hinnan.
Kobba Libre -rommista tuli "sensaatiomaisen" hyvää
Vuosi sitten Eriksson ryhtyi valmistamaan rommia. Hän keksi raaka-aineeksi sokerijuurikkaan tai oikeammin sokerinvalmistuksen sivutuotteena syntyvän siirappimaisen melassin. Viime vuoden lopulla Kobba Libre -rommi voitti Ruotsissa järjestetyn Skärgårdsbrännaren-kilpailun, jonka makuraati asetti Bongon rommin jopa maailman tunnetuimpien merkkien edelle.
Kobba Libre -nimi kuulostaa vitsiltä, mutta ei sitä välttämättä ole. Nimi tulee kaikille ruotsinlaivoilla matkustaneille tutuksi tulleesta Maarianhaminan edustalla olevasta vanhasta kaksikerroksisesta Kobbaklintar-luotsiasemasta, jota tarkoitusta varten perustettu yhdistys parhaillaan korjaa.
Pullon etiketissä on taiteilija Juha Pykäläisen suunnittelema kuva luotsiasemasta. Eriksson maksaa jokaisesta rommipullosta osan korjauskustannuksiin. Bongo Erikssonin viinoja ei toistaiseksi kannata etsiskellä Alkon hyllyiltä. Tuotteita saattaa olla silloin tällöin joidenkin laivojen tax-free-myymälöissä. Lisäksi niitä voi maistella mm. muutamissa Helsingin parhaissa ravintoloissa.
Uusimmat
-
15:17
Lännessä vedenpinnat edelleen korkealla saavisateiden jäljiltä
-
14:53
Kolumbialais-suomalainen tutkija käytti itseään koehenkilönä – paljastui yllättävä tieto liikunnan ja aivojen yhteydestä
-
14:51
Toimituspäällikön kommentti: Näistä syistä Janne Puhakan kuolema riipaisee niin syvältä
-
14:47
Näin Norjassa on uutisoitu Janne Puhakan kuolemasta
-
14:46
Jari-Matti Latvalan johtama Toyota syttyi taisteluun: "Iso motivaatiobuusti"
-
14:32
Janne Puhakan kuolemaa tutkitaan nyt murhana
-
14:31
Taloustieteen Nobel-palkinto myönnettiin maiden varallisuuseroja tutkineelle kolmikolle
-
14:25
Henkirikoksen uhriksi joutunut Janne Puhakka ja norjalainen puoliso elivät yhdessä aktiivista elämää ja hehkuttivat toisiaan
-
14:21
Petolliset-sarjan Cristal Snow muistelee traagisesti menehtynyttä Janne Puhakkaa
-
14:16
Tällainen on syyslomaviikon sää
-
14:08
Miehen epäillään tappaneen puolisonsa Kuopiossa – otettiin läheltä kiinni
-
13:57
Poliisi pyytää vihjeitä ampumatapauksesta: Huomasitko jotain Jyväskylän Helokantiellä?
-
13:43
Suomalaiskuljettaja tokeni voimakkaiden antibioottien avulla lähtöviivalle – ura päättyi MM-pronssiin
-
13:42
Ulkoministeri Valtonen: Suomi tuomitsee itsestäänselvästi iskut YK:n rauhanturvaajia vastaan
-
13:30
SDP:n Harakka: Hallituksen syytä poistua X:stä
-
13:28
Tämä kaikki ex-kiekkoilija Janne Puhakan traagisesta kuolemasta tiedetään
-
13:26
Hevonen joutui kolariin ja lopetettiin Sastamalassa – poliisi varoittaa kuskeja häikäistymisestä
-
13:24
Nordealla oli jälleen tekninen häiriö
-
13:06
"Pahannäköisiä lonkeroita" – kartta näyttää Venäjän Kurskin hyökkäyksen tulokset
-
12:30
Janne Puhakan elämä päättyi henkirikoksen uhrina – näin hän kertoi pukukopin homovitsailusta kirjassaan: "Voinko jatkaa uraani?"
-
Lataa lisää