Nyrkkisäännöt allergikon kotiin: Näin vähennät kangaspölyä

Matot, vuodevaatteet, pöytäliinat, tyynyt ja verhot keräävät pölyä ja pölisevät itse. Ei mikään allergikon unelma?

Allergikon ei kuitenkaan tarvitse tyytyä askeettisen tekstiilittömään kotiin, kunhan tekstiilit valitsee muutama jippo mielessään.

Nyrkkisääntö on, että sileäpintaiset, tiiviit ja napakat tekstiilit sopivat hyvin allergikon kotiin. Pestävyys on myös eduksi.

Tekstiilien määrä on hyvä pitää maltillisena. Montako mattoa todella tarvitset? Kannattaako kaunista lattiaa edes peittää matoilla? Montako sohvatyynyä on tarpeeksi?

Mattokaupoilla kovaa huutoa ovat puuvillaiset, tiukkaan kudotut, sileäpintaiset matot. Paperinaruiset matot voivat myös olla hyvä valinta. Asiantuntevan myyjän pitäisi osata neuvoa parhaat vaihtoehdot allergikolle. Käytännöllisyys kannattaa myös muistaa: suuria ja raskaita mattoja tulee yleensä pudistelleeksi ja tampanneeksi harvemmin kuin pienempiä ja keveämpiä mattoja.

Vähennä pölyä: Mankeloi, silitä ja pese

Kodin tekstiilien silitys, mankelointi ja prässäys ovat hyväksi. Näin pöly tarttuu tekstiilien pintoihin huonommin, koska kankaan pinta tiivistyy esimerkiksi silitysraudan alla. Myös rumpukuivaus vähentää tekstiilipölyä. Toisaalta tulee myös muistaa, että rumpukuivaus saattaa kuluttaa vaatetta tavallista kuivausta enemmän.

Vuodevaatevalinnoissa kannattaa suosia puuvillaa, jonka voi pestä 60 asteessa. Vuodevaatteet on hyvä pestä ja vaihtaa parin viikon välein. Patja kannattaa imuroida silloin tällöin. Sijauspatjaostoksilla suosi spiraali- tai pallokeinokuitutäytteisiä vaihtoehtoja tai vaahtomuovia. Vesipestävyys on plussaa.

Tekstiilejä pestessä käytä hajusteettomia ja väriaineettomia pesu- ja huuhteluaineita. Pyykin huuhtelu on suotavaa allergiakodissa. Huuhteluohjelman voi tarvittaessa pyöräyttää vaikka kahteen kertaan. Käytä pesuaineita maltillisesti varsinkin vuodevaatteita, tyynyjä ja peitteitä pestessäsi. Joskus vain 1/3 pesuaineen normaalimäärästä on riittävä.

Huonekaluostoksilla huomio kannattaa kiinnittää sohvan ja nojatuolien verhoiluun. Tiiviit, sileäpintaiset ja napakat verhoilukankaat ovat parhaita. Myös nahka on huoleton materiaali: se on helppo pyyhkäistä pölyistä nahkealla liinalla.

Kodissa pölyä kerääviä tekstiilejä ovat esimerkiksi sohvatyynyt ja pöytäliinat. Pölyhamstereita ovat myös tekstiilitapetit, ryijyt, viltit, samettiset verhot, kokolattiamatot tai nukkamatot. Näiden lisäksi allergikko voi suosiolla unohtaa untuva- tai höyhentäytteiset tyynyt ja peitteet.

Lähteet: Marttaliitto, Hengitysliitto, Finatex – Tekstiili- ja vaateteollisuus ry

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja