Mainos

Yhdysvallat karkottaa 35 venäläisdiplomaattia hakkeroinnin takia

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama julkisti torstaina pitkän liudan Venäjän vastaisia toimia, joilla Yhdysvallat rankaisee Venäjää marraskuun presidentinvaaleihin liittyvästä hakkeroinnista. 

Yhdysvallat ilmoitti muun muassa karkottavansa 35 venäläistä tiedusteluhenkilöä, jotka ovat työskennelleet Venäjän suurlähetystössä Washingtonissa ja konsulaatissa San Franciscossa. Heille annettiin 72 tuntia aikaa poistua Yhdysvalloista. 

Yhdysvallat asetti myös venäläisten tiedusteluorganisaatioiden vastaisia pakotteita. Pakotteet kohdistuvat turvallisuuspalvelu FSB:hen ja sotilastiedustelupalvelu GRU:hun. Pakotteiden kohteeksi joutuu muun muassa GRU:n johtaja Igor Korobov.  

Niin ikään Yhdysvallat ilmoitti sulkevansa kaksi venäläisten toimipaikkaa New Yorkissa ja Marylandissa. Suljettavia paikkoja on amerikkalaisten mukaan käytetty tiedustelutarkoituksiin. 

Presidentti Barack Obaman mukaan pakotteet ovat seurausta yrityksistä vahingoittaa Yhdysvaltain etuja. Vaaleihin liittyvän hakkeroinnin ohella venäläiset turvallisuusviranomaiset ja poliisit ovat häirinneet amerikkalaisia diplomaatteja Moskovassa. 

– Kaikkien amerikkalaisten tulisi olla huolissaan Venäjän toimista, Obama sanoi Washingtonissa. 

Obaman mukaan luvassa on lisää Venäjän vastaisia toimia. Kaikista vastatoimista ei Obaman mukaan kerrota julkisuuteen. 

Kohteena Hillary Clinton 

Venäläisten kyberhyökkäykset kohdistuivat Yhdysvaltain demokraattipuolueeseen ja sen presidenttiehdokkaaseen Hillary Clintoniin. Venäjän arveltiin hyökkäyksillään haluavan parantaa republikaaniehdokkaan Donald Trumpin mahdollisuuksia voittaa vaalit. Trump on suhtautunut Venäjään ja sen presidenttiin Vladimir Putiniin selvästi Clintonia lämpimämmin. 

Sekä Kreml että Trump ovat kiistäneet hakkerointiväitteet. 

– Naurettavaa hölynpölyä, jolla ei ole mitään pohjaa, Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille aiemmin tässä kuussa. 

Myös Trump on ilmaissut pitävänsä väitteitä Venäjän sekaantumisesta vaaleihin naurettavana.  

Hakkerit käyttivät huijaussähköposteja

Yhdysvaltain viranomaiset julkaisivat torstaina raportin, jossa kuvaillaan venäläishakkerien toimintaa. Liittovaltion poliisin FBI:n ja kotimaan turvallisuudesta vastaavan DHS:n mukaan hakkerit tekivät muun muassa niin sanottuja spear phishing -hyökkäyksiä. Niissä kohdehenkilöitä yritetään huijata personoiduilla sähköpostiviesteillä. 

Keväällä 2016 "erään puolueen" eli ilmeisesti demokraattien jäseniä huijattiin sähköpostitse vaihtamaan salasanojaan haittasivustolla. Näin hakkerit pääsivät käsiksi puolueen johtavien tahojen tietoihin. 

Yksi kohua herättäneistä tietovuodoista tuli demokraattien kansallisesta komiteasta kesällä. 

Hyökkäykset ovat jatkuneet vaalien jälkeenkin, raportti sanoo. Yksi viranomaisten venäläishakkereihin yhdistämä hyökkäys tapahtui vain päiviä presidentinvaalien jälkeen. 

Presidentti Barack Obama kertoi kaksi viikkoa sitten, että varoitti kollegaansa Vladimir Putinia vaaleihin kohdistuvista kyberhyökkäyksistä jo syyskuussa ja että hyökkäykset loppuivat tähän.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.