NYT: Venäläiset hakkerit tunkeutuivat Trumpin virkarikostutkinnan keskiössä olevaan ukrainalaiseen kaasuyhtiöön – etsivätkö hakkerit arkaluonteista tietoa Trumpin vastaehdokkaasta?

Venäjän sotilastiedustelun GRU:n hakkerit ovat tunkeutuneet Yhdysvaltain presidentin virkarikostutkintaan liittyvän ukrainalaisen kaasuyhtiön järjestelmiin, kirjoittaa New York Times. Se perustaa tietonsa turvallisuuslähteisiin.

Hakkerointiyritykset Burisma-yhtiötä vastaan alkoivat lehden mukaan marraskuun alussa.

Tuolloin yhdysvaltalaisviestimissä käsiteltiin laajasti epäilyjä, joiden mukaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump olisi yrittänyt painostaa Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä aloittamaan tutkinnan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenista ja tämän pojasta Hunterista. Hunter Biden on istunut Burisman hallituksessa, ja yhtiötä on syytetty korruptiosta. Hunter Bidenin kohdalla ei kuitenkaan ole paljastunut epäilyjä väärinkäytöksistä.

Trumpin kohupuhelu Zelenskyille johti lopulta virkasyytetutkintaan. Sen lopputuloksena Yhdysvaltain kongressin alahuone eli edustajainhuone päätti joulukuussa, että Trumpia vastaan nostetaan virkarikossyytteet.

Syytteiden on määrä tulla tällä viikolla senaattiin, jossa virkarikosoikeudenkäynti järjestetään. Trumpin puolueella republikaaneilla on senaatissa enemmistö, joten presidenttiä tuskin tuomitaan rikoksesta.

Hakkerit pääsivät yhtiön palvelimelle

Toistaiseksi ei tiedetä, mitä venäläiset hakkerit Burisma-yhtiöstä etsivät. Asiantuntijat arvioivat heidän tavoitelleen tulenarkaa tietoa Bideneista eli samankaltaista materiaalia, jota presidentti Trump toivoi mahdollisen Ukrainassa käynnistettävän tutkinnan paljastavan. Tällaiseen tavoitteeseen viittaavat asiantuntijoiden mukaan muun muassa hyökkäysten ajankohta ja laajuus.

Venäläisten taktiikka on hyvin samanlainen kuin Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana, New York Times kirjoittaa. Tiedusteluviranomaisten mukaan Venäjä hakkeroi tuolloin Hillary Clintonin kampanjapäällikön ja demokraattipuolueen kansallisen komitean sähköposteja ja käytti venäläisiä trolleja materiaalin levittämisessä.

Hakkeroinnin paljastaneen Area 1 -teknologiafirman mukaan hakkerit ovat käyttäneet muun muassa tietojenkalasteluviestejä saadakseen haltuunsa käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Yhtiö kertoo, että hakkerit onnistuivat jymäyttämään joitakin Burisman työntekijöitä ja pääsivät yhtiön yhdelle palvelimelle.

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat varoitelleet, että venäläiset ovat tulleet entistä salakähmäisemmiksi sitten vuoden 2016. Viranomaisten mukaan venäläiset etsivät jälleen varastettavaa ja levitettävää vahingollista tietoa ja ottavat kohteekseen haavoittuvat vaalijärjestelmät vuoden 2020 presidentinvaalien alla.

Lue myös:

    Uusimmat