Nuorukainen raiskasi kaksi alaikäistä potilasta psykiatrisella osastolla Helsingissä

Nuori mies raiskasi kaksi alaikäistä potilasta nuorisopsykiatrian osastolla Helsingissä. Käräjäoikeus määräsi miehen mielentilatutkimukseen. 

Rikokset tapahtuivat eräällä nuorisopsykiatrian osastolla Helsingissä syksyllä 2021. Tarkempi tapahtumapaikka ei käy käräjäoikeuden välituomiosta ilmi.

Tapahtuma-aikaan 17-vuotias mies oli ennättänyt olla osastolla hoidossa noin vuorokauden ajan. 

Hän kävi ensin käsiksi 15-vuotiaaseen tyttöön, joka oli osaston yhteisissä oleskelutiloissa aamupalalla. 

Nuorukainen kosketteli tyttöä asiattomasti vaatteiden päältä ja alta sekä suuteli tätä väkisin kaulalle ja suulle. Hän jatkoi tekoja kielloista huolimatta ja yritti kinuta tyttöä mukaan huoneeseensa.

Myöhemmin päivällä nuorukainen tunkeutui toisen, nukkumassa olleen 16-vuotiaan tytön huoneeseen ja raiskasi tämän väkivaltaisesti ja kivuliaasti. 

Seuraavana aamuna mies oli tyttöjen vessassa, kun ensimmäisen tilanteen uhriksi joutunut 15-vuotias tuli paikalle. 

Mies veti tytön väkisin suljettuun wc-tilaan, laittoi tämän lattialle ja riisui. Hän raiskasi tytön kielloista huolimatta. 

Molemmat uhreista kertoivat tapahtuneesta aikuisille pian, ja asia eteni poliisin selviteltäväksi.

Lapsien seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien nettivihjeiden määrä on kaksinkertaistunut, kertoi Pelastakaa lapset -järjestö alkukesästä:

Lapsien seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien nettivihjeiden määrä on kaksinkertaistunut, kertoo Pelastakaa lapset -järjestö 2:29

Hoitaja kertoi myös muusta asiattomasta käytöksestä

Oikeudessa nuorukainen kiisti tehneensä kummallekaan mitään seksuaalista tai toimineensa, kuten hänen syytettiin toimineen.

Toisaalta hän vetosi siihen, ettei muista tapahtuma-ajalta mitään. Käräjäoikeus määräsi nuorukaisen mielentilatutkimukseen. 

Kesäkuussa antamassaan välituomiossa käräjäoikeus silti toteaa, että nuorukainen toimi syytteissä kuvatulla tavalla. 

Uhrien kertomusten lisäksi näyttönä on useamman ulkopuolisen aikuisen kertomukset, sillä kumpikin uhreista kertoi kohtaamastaan väkivallasta eteenpäin pian tapahtuneen jälkeen. 

Oikeudessa kuultiin todistajana muun muassa kyseisen osaston hoitajaa, jonka mukaan teoista syytetty poika oli osastolla muutenkin asiaton ja esimerkiksi kosketteli sukuelintään vaatteiden päältä julkisesti. 

Käräjäoikeus katsoi, että syytteen tueksi on riittävä näyttö, ja että pojan menettely täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Oikeus ei kuitenkaan ottanut vielä kantaa rikosnimikkeisiin. Ne päätetään mielentilatutkimuksen valmistuttua. 

Syyttäjä vaatii nuorukaiselle rangaistusta nuorena tehdyistä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta sekä törkeästä lapsenraiskauksesta. 

Myös mahdolliseen rangaistukseen otetaan kantaa myöhemmin. Tuomio annetaan myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat