Nuorten omakotiurakka: saunan eristäminen ja katon panelointi

Ennen ensimmäisenkään paneelilaudan kiinnittämistä on tehtävä yksi asia.Höyrynsulkumuovi on tarkistettava ja tarvittaessa paikattava. Paikkaamiseen käytetään joko teippiä suoraan reiän päälle tai sitten pientä kalvonpalasta, joka kiinnitetään ensin höyrynsulkuun ja teipataan sitten sen reunat.

Paneelihan asennetaan aina päävalon suuntaisesti. Mitataan huoneen leveys kummastakin päästä, katsotaan kiilaako katto ja suunnitellaan mahdollinen kavennus sellaiseksi, että se jakautuu tasaisesti katon kumpaankin päähän. Tilanteesta riippuen sitä voi myös koettaa sovitella matkan varrella

Tällä kertaa jako mitattiin sellaiseksi, että lautoja menee 37,5 kappaletta, kun hyötyleveys on 11 cm. Reiska kavensi siis ensimmäisen laudan naarasponttipuolelta - seinää vasten tulevalta - pari senttiä. Tietenkään ei voida olla varmoja siitä, tuleeko jako toteutumaan juuri tämän mukaisesti. Menevätkö kaikki laudat esimerkiksi varmasti ponttiinsa. Jos kävisi hyvin, vastakkaiselle seinälle tulisi saman levyinen suikale viimeiseksi.

Kaventamisessa on otettava huomioon myös mahdollisen holkkalistan leveys. Tässä tapauksessa se oli varsin leveää mallia ja siksi aloituslaudasta oli jätettävä melko leveä. Jos sitä olisi kaventanut enemmän, lista olisi istunut paneelilaudan koristeuritukseen hiukan huonon näköisesti ja sen reuna olisi mahdollisesti jäänyt tulopäässä tavallaan "tyhjän päälle."

Kattovasojen pohjassa oli 2 x 2 koolaus paneelin kiinnitykseen. Kakkoskakkonen on ehkäpä kaikkein epämittatarkinta puutavaraa. Se kieroilee helposti. Siksi heti alussa on tarkastettava, että lähtö on mahdollisimman tasainen ja suora.

Paneelilaudat ammuttiin viimeistelynaulaimella, viistoon urosponttiin, kaksi naulaa koolausrimaa kohden. Tekniikkaa kannattaa harjoitella ensin muutamalla ylimääräisellä paneelilaudan pätkällä. Naaraspontin on päästävä painumaan vaivatta pohjaansa asti, jolloin se peittää sopivasti naulan kannan. Kaikkein ensimmäinen lauta voidaan ampua kiinni myös seinän puoleisesta laidasta, koska ne jäljethän tulevat jäämään holkkalistan alle. Samasta syystä ammuttiin kiinni myös kaikkien lautojen päät.

Työn etenemisen tarkkailua varten ritsattiin koolaukseen värilangalla noin 80 cm välein viivat, joista muutaman laudan välein oli helppo tarkastaa etenemän suoruus.

Kattoon tulee monenlaisia läpivientejä ja niiden tekemiseen on monta tapaa, joita kannattaa soveltaa aina tilanteen mukaan.

Raskaiden valaisimien ripustuslaudat jätetään irralleen koolausrimojen päälle. Läpivientireikä voidaan tehdä rasiaterällä täsmälleen keskelle lähintä lautaa ja siirtää sitten ripustuslauta sen päälle. Irrallisena se liukuu hyvin höyrynsulkumuovin ja koolausrimojen välissä.

Reikien paikka voidaan myös mitata tarkasti lautaan ja sahata reikä siihen pistosahalla pukkien päällä. Lattialla työskentely on helpompaa kuin katon suuntaan kurottelu.

Usein on helppoa ja nopeaa käyttää poraan kiinnitettävää rasiaterää ja surauttaa reikä jo paikalleen kiinnitettyyn lautaan. Jos taas tarvitsee vetää vain yksi sähköjohto katon läpi, on helpointa yksinkertaisesti porata kattoon reikä sitä varten sopivan paksuisella terällä.

Sähkömies oli asentanut halogeenivalaisimia varten valmiiksi peltiset suojakuvut höyrynsulkumuovia vasten – muovin ja kuvun välissä oli vielä kipsilevypalanen. Nämä paneloidaan tilapäisesti piiloon, koska valaisimen paikka ei tässä ole niin millintarkka. Ne ovat kooltaan vain pienen kämmenen kokoisia ja suojakupu ämpärin puolikkaan, mutta kuvun keskipiste on kuitenkin muistettava merkitä paneeliin. Itse valaisimet tulevat kiinnitettäviksi kiristettävillä kynsillä ja siinä vaiheessa reikien läpimitta onkin sitten varsin tarkka.

Saunan lämmöneristeet

Saunan seinien ja katon lämmöneristeeksi valittiin 30 mm paksu, ympäripontattu polyuretaanilevy, "Sauna-Satu." Tässä saatiin lyötyä useampi kärpänen samalla iskulla, sillä sen lisäksi, että erinomaisella lämmöneristyskyvyllä varustettu levy säästää paljon tilaa ohuutensa takia, se on valmiiksi alumiinipaperilla pinnoitettu. Levy on kevyt ja helppo leikata vaikkapa veitsellä. Sen koko 60 x 120 cm.

Levyt kiinnitettiin seinään lyöntitulpalla. Niihin pujotettiin ensin prikka, etteivät ne menisi läpi alumiinikalvosta. Tulppa uppoaa hyvin kiviseinään, kun levyn läpi porataan ensin pieni aloitusreikä. Katossa levyjen kiinnitykseen olikin valmiina koolaukset.

Levyjä ei työnnetä kiinni seiniin vaan jätetään joka puolelle reilu sentin, puolentoista rako, joka pursotetaan umpeen uretaanivaahdolla. Levyt kiinnitetään toisiinsa ruiskuttamalla ensin kaikkiin naaraspontteihin uretaanivaahtoa ja painamalla ne tiiviisti yhteen.

Katonrajassa ja nurkissahan levyjen päädyt tulevat kiinni poikittaiseen levyyn. Nyt käytetään noin kolmen sentin paksuista laudanpätkää ohjaimena, pannaan puukko päälle ja kapulaa seinää pitkin luistattamalla piirretään varovasti puukolla alumiinikalvoon viilto, jota pitkin vedetään syntynyt, noin kolmen sentin levyinen alumiinikaistale pois.

Tämä tehdään siitä syystä, että uretaanivaahto tarttuu huomattavasti paremmin paljaaseen uretaanilevyyn kuin alumiinikalvoon. Lattiapään liitos vedeneristeeseen tehdään siten, että edellä mainitun, lattianrajaan jätetyn raon pursottamisen jälkeen poistetaan sitten alumiinikalvoa kymmenisen senttiä samalla tavalla kuin nurkissa tehtiin. Vedeneristys tehdään aikanaan suoraan uretaaniin tavanomaiseen tapaan - ensin praimeri, sitten eriste nostetaan kankaalla ja massalla ylös seinälle.

Lopuksi peitetään alumiiniteipillä prikat, nurkat ja katon liitokset sekä kaikki levytyksen vaaka- ja pystysaumat.

Valmiille pinnalle kiinnitetään paneelia varten pystyrimat, jotka samalla toimivat tuuletusrimoina. Tuuletuksen takia alimmaksi on aina kiinnitettävä pystysuuntaiset, vaikka olisikin tarkoitus käyttää lopullisena pintana pystypaneelia. Silloin näiden pystyrimojen päälle kiinnitetään vaakarimoitus sitä varten.

Lue myös:

    Uusimmat