Nuorten omakotiurakan vaiheet ja valmis koti

Tosinuorten omakotirakentajien talo on nyt sisustusta vaille valmis. Aikaa meni hiukan pidempään kuin suunniteltiin ja budjetti ylitettiin kirkkaasti, mutta ainakin budjetin suhteen päätös oli suurimmaksi osaksi ihan tietoinen.

Hankkeen aikataulun venähtäminen puolestaan...

"Kesä on mennyt kyllä käytännössä lomaillessa," Ari paljastaa. "Alkuperäisen aikataulun mukaan meidän pitäisi jo asua talossa, mutta into ei kerta kaikkiaan riittänyt."

Reilu vuosi sitten alettiin maankaivulla ja nyt on jokseenkin päivälleen vuosi siitä, kun talopaketti saapui tontille. Se oli Arin mielestä yksi urakan hienoimpia vaiheita: tuli nopeasti näkyvää aikaan. Toinen mieleen painunut elämys oli laatoitustyö, joskin hiukan eri syystä:

"Kyllä siinä oli uskon puute tulla moneen kertaan. Ei oltu laatoitettu koskaan aikaisemmin ja tuntui siltä, ettei tästä koskaan tule valmista."

Yksi syy saattoi tosin olla myös Maijan laatima poikkeuksellinen suunnitelma - monimutkainen se on, mutta kyllä saa jälkikin sitten tunnustusta Reiskaa myöten. Tosin: "Tuon vessan huoltoasemalaatoituksen olisin ehkä jättänyt tekemättä..."

Budjetti ylittyi komeasti - kun niin päätettiin

Talon kustannukset arvioitiin Talopelin avulla alun perin haarukkaan 165 - 180 000 euroa. Jo syksyllä osattiin arvata, että pitkäksi menee. Lainaakin oli haettava lisää: tällä hetkellä rahaa on mennyt 210 000 euroa. Taustalla on kuitenkin tietoisia päätöksiä:

"Talopelissä rakennus suunniteltiin kaikkein alhaisimmalla tasolla - halvimmilla varusteilla, pinnoitteilla ja niin päin pois," Ari selvittää. "Matkan varrella nälkä kuitenkin kasvoi, ja pakko on sanoa, ettei ihan vähän kasvanutkaan. Tiedettiin kyllä, että kulut kasvavat ja varauduttiin siihen.

Kun seinät olivat pystyssä nähtiin, että tilillä on vielä rahaa, ei mitään hätää, mutta kyllähän se on niin, että siitä alkoi näkyvimmän tekeminen ja talossa maksaa eniten se mikä näkyy. Runkohan ei paljon maksa, mutta laatat, lattiat, sisäkatot, sähkö- ja putkityöt sitäkin enemmän.

Mutta toisaalta - kyllähän tässä sitten viihtyy niin kauan kuin asuu."

Tässä vielä kertauksena Maijan ja Arin talon tiedot:

4h+k+khh+ph+s

huoneistoala 123,5 m2

kerrosala 175 m2

ja budjetin ylitykseen vaikuttivat eniten:

maansiirtotyöt ja perustukset

saunaosasto ja pesutilat

sähköistys, valaistus ja turvajärjestelmät

materiaalien ja varusteiden laatu

Varaa aikaa suunnitteluun ja tiedon hankkimiseen

Mikä nuoria talossaan eniten miellyttää?

"Keittiön suunnittelu," vastaa Maija heti. "Se onnistui todella hyvin. Ja toinen asia on makuuhuoneen punaiseen perustuva värisuunnitelma."

Ari puolestaan ei osaa nimetä yhtä ainoaa asiaa:

"Minä pidän koko talosta. Mutta kun se autotalli ei vielä ole valmis, niin en ole oikein löytänyt omaa huonetta."

Talo on muuttovalmis. Vielä on hoidettava joitakin turvallisuuteen liittyviä asioita: palovaroittimet, portaiden kaiteet, katolle turvavarusteet. Taloonhan on asennettu kehittynyt turvajärjestelmä, jonka avulla asukkaat saavat poissa ollessaan kännykkäänsä hälytyksen niin kutsumattomista vieraista kuin vesivahingoistakin.

Ja lopuksi vielä ohjeet muille rakentamista suunnitteleville. Mitä tosinuoret tekisivät nyt toisin?

"Suunnittelu on edelleen se tärkein asia. Vaikka mekin mielestämme paneuduimme siihen todella hyvin, lähdimme silti liikkeelle vähän liian innoissamme. Asioista olisi voinut - ja pitänyt - ottaa selvää vieläkin paremmin. Riittämättömästä valmistautumisesta tuli monta mutkaa matkaan: se oli ihan silkkaa tietämättömyyttä."

Maijan ja Arin ohjeet:

1. Varaa tarpeeksi aikaa suunnitteluun

2. Valitse pätevä työnjohtaja heti alussa

3. Rytmitä eri työvaiheet järkevästi

4. Budjetoi odottamattomille kuluille 10 - 20 % ja seuraa budjettia jatkuvasti

5. Älä yliarvioi oman työsi osuutta

(JKA 9.9.)

Lue myös:

    Uusimmat