Kuopion teinipuukotus käräjillä: Nuorta tyttöä puukotettiin hengenvaarallisesti asunnossa – tekijäksi syytetty kuvasi sosiaaliseen mediaan videon väkivallanteon jälkeen

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa on alettu puida Kuopiossa tammikuussa 2022 tapahtunutta nuoren tytön puukotusta sekä väkivallantekoa seuranneita välikohtauksia sivullisten kanssa.

Syyttäjän mukaan nuori nainen yritti murhata tytön veitsellä Kuopion Haapaniemellä sijaitsevassa yksityisasunnossa. Nainen löi uhria ensin teräaseella selkään ja tämän jälkeen yritti lyödä vielä useampaan kertaan kaulan ja ylävartalon alueelle siinä kuitenkaan onnistumatta. Uhri oli saanut torjuttua iskut käsillään.

Syyttäjän mukaan naisen tarkoituksena oli tappaa uhri. Naisen olisi syyttäjän mukaan vähintään täytynyt ymmärtää, että puukotus varsin todennäköisesti johtaisi uhrin kuolemaan. 

Uhri ei kuitenkaan kuollut. Syyttäjän mukaan tämä johtui täysin satunnaisista seikoista, kuten siitä, että selkäpuolelta kylkiluiden väliin osunut isku ei ollut vaurioittanut elintärkeitä elimiä. 

Nainen on myöntänyt lyöneensä uhria veitsellä selkään, mutta kiistää syyllistyneensä murhan yritykseen, josta syyttäjä vaatii hänelle rangaistusta. Hän tunnustaa syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn. Puolustuksen mukaan naisen tarkoituksena ei ole ollut tappaa uhria. 

Naapuri sai kasvoilleen

Puukotuksen jälkeen asunnossa olleet henkilöt poistuivat rappukäytävään. Asuntoonsa meteliä kuullut naapuri oli mennyt katsomaan tilannetta.

Tyttöä puukottanut nuori nainen löi syyttäjän mukaan miestä tässä tilanteessa veitsellä kasvoihin. Mies sai haavan ylähuuleen. 

Tältä osin naista syytetään törkeästä pahoinpitelystä. Hän on tunnustanut syytteen. 

Rappukäytävän tilanteen jälkeen veitsen kanssa heilunut nainen sekä hänen mukanaan ollut nuori, alle 18-vuotias nainen nousivat paikallisliikenteen bussiin kaupungin keskustassa.

Matkalla bussiin tytöistä vanhempi kuvasi sosiaaliseen mediaan videon, jossa hän esitteli teossa käytettyä veistä sekä uhosi kovasanaisesti puukotuksen uhrista. 

Bussissa naiset ajautuivat suukopuun itselleen entuudestaan tuntemattomien nuorten miesten kanssa.

Vanhempi tytöistä oli syyttäjän mukaan yrittänyt lyödä poikia veitsellä. Pojat kuitenkin saivat veitsen tytöltä pois ja tilanne laukesi.

Näiltä osin vanhempi tyttö kiistää syyllistyneensä törkeän pahoinpitelyn yritykseen, mutta myöntää laittoman uhkauksen. Puolustuksen mukaan hän ei ole yrittänyt tehdä pojille ruumiillista väkivaltaa. 

Kovat syytteet

Asunnossa tapahtuneen murhan yrityksen lisäksi vanhempaa tyttöä syytetään siis törkeästä pahoinpitelystä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä, laittomasta uhkauksesta sekä toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta sekä huumausaineen käyttörikoksesta. 

Aiemmin mainittujen tunnustamisten lisäksi nainen on myöntänyt laittoman uhkauksen sekä toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidon sekä huumausaineen käyttörikoksen. Naisella oli tapahtumien aikaan veressään huumaavaa lääkeainetta klonatsepaamia.

Naisen mukana ollutta nuorempaa tyttöä syytetään puolestaan nuorena henkilönä tehdyistä avunannosta murhan yritykseen, törkeän pahoinpitelyn yritykseen ja laittomaan uhkaukseen. Lisäksi häntä syytetään toisen tytön tapaan toisen vahingoittamiseen soveltuvan esinteen tai aineen hallussapidosta.

Syyttäjä: Nuorempi tiesi tapposuunnitelmasta

Nuorempi tyttö sai syytteet avunannosta murhan yritykseen, sillä syyttäjän mukaan hän oli tietoinen vanhemman tytön suunnitelmasta tappaa nuori nainen Haapaniemellä sijaitsevassa asunnossa. Syyttäjän mukaan tytöt olivat välittömästi ennen tekoa puhuneet siitä, miten veitsen saisi teroitettua. 

Nuorempi oli syyttäjän mukaan antanut vanhemmalle henkistä tukea rikoksen suorittamiseen. 

Bussin tapahtumien osalta avunantosyytteet liittyvät puolestaan siihen, että nuorempi tyttö oli syyttäjän mukaan antanut vanhemmalle tytölle veitsen, kun riita poikien kanssa oli bussissa alkanut. 

Myös tuolloin 16-vuotias tyttö oli syyttäjän mukaan hyväksynnällään ja läsnäolollaan turvannut rikoksen toteuttamista ja antanut vanhemmalle tytölle henkistä tukea ja siten "selvästi lisännyt rikoksen toteutumisen todennäköisyyttä". 

Nuorempi tyttö on kiistänyt kaikki häntä vastaan nostetut syytteet. Hän ei ole puolustuksensa mukaan auttanut vanhempaa tyttöä ennen rikoksia tai niiden aikana. 

Tyttö kiistää tienneensä toisen tytön suunnitelmasta tappaa kolmas tyttö. Puolustuksensa mukaan hän ei olisi lähtenyt vanhemman mukana tytön luo, jos olisi tiennyt tämän aikeista. Hän oli pitänyt vanhemman tytön puheita humalaisena uhoamisena. 

Nuorempi ylipäätään kiistää, että hän olisi ollut mukana auttamassa vanhempaa. Hän ei kertomansa mukaan ole hyväksynyt vanhemman tekoja saati näyttänyt hyväksyntäänsä tälle. 

Juttua päivitettyä 6.4. kello 10.02: Päivitetty kauttaaltaan syyttäjän haastehakemuksen tiedoilla.

Juttua korjattu 6.4. kello 10.22: Korjattu ingressistä vuosiluku. Tekstissä kerrottiin puukotuksen tapahtuneen tammikuussa 2020. Teko tapahtui kuluvan vuoden tammikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat