Nunna Elisabet katosi jäljettömiin seitsemän vuotta sitten – tutkinnanjohtaja toivoo yhä ratkaisua: "Se on syy, miksi vihjeitä edelleen tarkastetaan"

Seitsemän vuotta sitten nunna Elisabet katosi jäljettömiin 0:55
Nunna Elisabet eli yli 50 vuotta elämästään Lintulan nunnaluostarissa.

Tasan seitsemän vuotta sitten Nunna Elisabet lähti iltakävelylle eikä koskaan palannut. Tutkinnanjohtajan mukaan kyselyitä ja vihjeitä nunnasta tulee yhä seitsemän vuoden jälkeenkin. 

Nunna Elisabet, oikealta nimeltään Irmeli Vuolle, eli Heinäveden Lintulan nunnaluostarissa peräti 53 vuotta ennen katoamistaan. 

11. heinäkuuta 2017 Vuolle oli lähtenyt illalla katsomaan Lintulan luostarin lähistöllä roihunnuttua tulipaloa, jonka jälkeen hän katosi.

Viimeisen varman havainnon nunnasta teki samalla kylällä asuva mies, jonka vanhan talon paloa Irmeli saapui seuraamaan. 

Nunnan hiusnauha löytyi myöhemmin lähistöltä tien laidasta, mutta muita viitteitä hänestä ei löytynyt. 

"Edelleen toivon, että ihminen löytyy"

Luostarin lähialueilla järjestettiin laajoja etsintöjä katoamiskesän aikana. Etsintöjä tehtiin myös koirapartioiden voimin.

Vuonna 2019 nunna Elisabet julistettiin kuolleeksi, mutta poliisin rekisterissä hän säilyy silti kadonneena henkilönä. Hakemuksen kuolleeksi julistamisesta panivat vireille nunna Elisabetin sisarukset.

MTV Uutisten sosiaalisen median toimitus tutustuu Mysteeriminuutti -ohjelmassaan useisiin mystisiin tapahtumiin ja kohteisiin. Kaikki Mysteeriminuutti -videot julkaistaan MTV Uutisten sosiaalisessa mediassa @mtvuutiset.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Harri Hauhia kertoo, että kyselyitä ja vihjeitä nunnasta tulee yhä. Vihjeet eivät ole kuitenkaan johtaneet mihinkään.

– Edelleen toivon, että ihminen löytyy.

– Joskus on kymmenen tai kahdenkymmenenkin vuoden jälkeen kadonnut löytynyt. Se on yksi syy, miksi niitä vihjeitä edelleen tarkastetaan, vaikka aktiivinen tutkinta lopetetaan, toteaa Hauhia.

Katoamisessa ei epäillä rikosta. 

Kylillä ja keskusteluissa aikoinaan pohdittiin, liittyikö nunna Elisabetin katoaminen tulipaloon, alueella tehtyyn karhuhavaintoon, tai vaikkapa sairaskohtaukseen tai onnettomuuteen.  

Kadonneen nunnan mysteeri piinaa edelleen, sillä vastausta siihen, mitä nunnalle tapahtui, ei ole saatu.

Vuolle tunsi luostarin maastot

Jonkin aikaa esimerkiksi siivoojana työskennellyt Vuolle oli nuoruudestaan asti voimakkaasti uskonnollinen. 

Nuorta Vuolletta haastateltiin vuonna 1965 luostarista kertonutta dokumenttia Luostari lumen keskellä varten.

Luostarielämä oli silloisen noviisin mukaan kovaa työntekoa.

– Aamulla seitsemältä alkaa ruoankeittäminen, Vuolle sanoo dokumentissa kainosti, selvästi hermostuneen oloisena.

– Minä olin koulusta asti kuullut tästä, ja tästä puhuttiin kerhoissa ja kirkossa. Olin aina yksinäinen luonne paremminkin, Vuolle vastaa, kun toimittaja tiedustelee luostariin hakeutumisen syitä.

Irmeli Vuolletta on kuvailtu erittäin avuliaaksi ihmiseksi. 73-vuotias Vuolle oli ikäisekseen hyväkuntoinen ja tunsi perusteellisesti luostarin maastot ja lähialueet.

Lue myös:

    Uusimmat