Kolme vuotta sitten Nunna Elisabet lähti iltakävelylle eikä koskaan palannut – mysteeri piinaa pikkupaikkakuntalaisia: "Tapaus on ihmisten muistissa edelleen"

2:20
Nunna Elisabet lähti kolme vuotta sitten iltakävelylle eikä koskaan palannut – videolla tiivistetysti piinava ja keskustelua herättänyt katoamismysteeri, katso ja kuuntele!

Etelä-Savon Heinävedeltä Lintulan nunnaluostarista kantautui kolme vuotta sitten varsin poikkeuksellinen tieto. 73-vuotias nunna Elisabet katosi jäljettömiin eikä häntä ole edelleenkään löydetty.

Viimeisin havainto nunna Elisabetistä eli Irmeli Vuolteesta tehtiin lähes tarkalleen kolme vuotta sitten, heinäkuun 11. päivä vuonna 2017.

Illan tullen hän oli lähtenyt katsomaan luostarin lähistöllä roihunnuttua tulipaloa. Viimeisen varman havainnon nunnasta teki samalla kylällä asuva mies, jonka vanhan talon paloa Vuolle saapui seuraamaan. 

Nunnan hiusnauha löytyi paikan lähistöltä tien laidasta, mutta mitään muuta viitteitä hänestä ei löytynyt.

Luostarin lähialueilla järjestettiin laajoja etsintöjä katoamiskesän aikana. Poikkeuksellinen tapaus sai paljon julkisuutta ja hämmästytti ihmisiä ympäri Suomen.

Vihjeet hiipuneet

Viime elokuun lopulla Etelä-Savon käräjäoikeus päätti nunnan kuolleeksi julistamisesta. Asian olivat laittaneet vireille Vuolteen sisarukset.

Poliisi järjesti viimeiset laajat etsinnät keväällä 2018 koirapartioiden voimin.

– Silloin todettiin, että kaikki inhimillisesti tehtävissä oleva hänen löytymisensä eteen on tehty. Vaikka hänet on julistettu kuolleeksi, hän säilyy poliisin rekistereissä kadonneena henkilönä löytymiseensä saakka, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Harri Hauhia.

Katoamistapauksessa ei edelleenkään epäillä rikosta.

Hauhian mukaan tapauksesta ei ole enää tullut poliisille vihjeitä. Tutkintaan palataan siinä tapauksessa, jos jonkinlaisia käänteentekeviä vihjeitä tulee.

– Kyllä tämä tapaus herätti aikanaan paljon keskustelua, vaikka yhteydenottoja ei olekaan enää tullut. Toisinaan joku saattaa edelleekin kysyä, että onko nunna yhä kateissa. Selkeästi tämä tapaus on ihmisten muistissa edelleen, Hauhia kertoo.

Avulias ja pidetty

Vuolle eli lapsuutensa ja nuoruutensa Kemissä. Hän eli luostarissa vuodesta 1964 saakka aina katoamiseensa asti. MTV:n artikkelissa haastateltu kyläläinen kertoo, että toisinaan nunna osallistui luostarin ulkopuolella esimerkiksi perunannostotalkoisiin.

Hänta kuvailtiin erittäin avuliaaksi ihmiseksi. Vuolle oli ikäisekseen hyväkuntoinen ja tunsi perusteellisesti luostarin maastot ja lähialueet.

– Se on kyllä ihme, mitenkä ihminen häviää kuin neula heinäsuopaan, nunnan tuntenut paikallinen asukas Leo Kinnarinen taivastelee kesällä 2018 tehdyssä haastattelussa

– Hän ei ollut sen luontoinen, että tällaista olisi pystynyt yhtään arvelemaan. Tuli ihan kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja