Nukuitko huonosti? Nämä virheet pilaavat yöunesi

Menitkö kerrankin aikaisin sänkyyn, mutta pyörit vain päässäsi vilisevien ajatuksien kanssa kilpaa vaikka kuinka pitkään? Eikö uni tule silmään, vaikka kuinka väsyttäisi? Oikeilla vinkeillä saatat onnistua pelastamaan yöunesi helpostikin.

Ennen nukkumaanmenoa on mahdollista välttää hyvinkin tehokkaasti ärsykkeitä, jotka saattavat vaikuttaa merkittävästi unenlaatuun.

Television katselu ennen nukkumaanmenoa

Keinotekoinen valo, joka televisiosta heijastuu ei tee hyvää ennen nukkumaanmenoa. Kirkas valo viestittää aivoille, ettei ole vielä aika mennä nukkumaan. Siksi olisikin tärkeää pyrkiä olemaan katsomatta televisiota juuri ennen pehkuihin painumista.

Kellon tarkkailu

Kun aikaa nukkumiseen on jäljellä vähän, on kellon tuijottamiseen helppo sortua. Minuuttien kulun jatkuva tarkkaileminen tekee kuitenkin levottomaksi ja vaikeuttaa unensaantia. Tässä tapauksessa vanha sanonta siitä, että tieto lisää tuskaa, pitää valitettavasti paikkansa. Tieto jäljellä olevista minuuteista ei nimittäin suinkaan auta nukahtamaan, vaan ennemminkin vaikeuttaa sitä.

Nukkuminen lämpimässä

Turhan lämpimässä tilassa nukkuminen ei tee oloa yhtä levänneeksi kuin voisi kuvitella. Hieman yllättäen yli 20 asteen lämpötila ei viesti aivoille siitä, että on oikea hetki nukahtaa.

Valojen jättäminen päälle

Liika valoisuus häiritsee helposti elimistön melatoniinitasoja vaikeuttaen unen päästä kiinni saamista. Valot päällä ei siis ole hyvä nukkua. Tästä syystä kesäisin on syytä harkita pimennysverhojen hankkimista, jos lisääntynyt valon määrä vaikuttaa negatiivisesti uneen.

Tupakointi

Tupakointi huonontaa unenlaatua jo pienissä määrin. Tuoreen tutkimuksen mukaan tupakoijien aivotoiminta on kiivaampaa unen aikana verrattuna tupakoimattomiin. Kiivas aivotoiminta taas tekee unesta levotonta ja pintapuolisempaa. Tupakoinnin vaikutukset unenlaatuun näkyivät voimakkaimpina neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Alkoholin nauttiminen

Alkoholin nauttiminen aiheuttaa levottomuutta. Jo muutaman alkoholiannoksen vaikutukset uneen ovat siis hetkellisestä rennosta tunteesta huolimatta negatiiviset. Naukkailua on siis syytä välttää, jos mielii nukkua hyvin.


AVA

Lähde: Allure

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja