Norwegian lopettaa kaksi suoraa reittiä Ruotsista USA:han – "Nyt näemme lentoveron vaikutukset"

Norwegian suunnittelee lisäksi paikallisreittien karsimista ja aikoo vähentää investointejaan Ruotsiin.

Ruotsalaismediat uutisoivat, että halpalentoyhtiö Norwegian on päättänyt sulkea kaksi suoraa lentoreittiä länsinaapurista USA:han. Syynä on huhtikuun alussa Ruotsissa voimaanastunut lentovero.

Norwegian on tehnyt päätöksen lopettaa suorat lennot Tukholman Arlandan lentokentältä Las Vegasiin ja San Franciscoon.

Norwegianin viestintäjohtaja Charlotte Holmberg kertoo talouslehti Dagens industrille (DI), että syynä reittien alasajoon on Ruotsin uusi lentovero. Lentovero puree kovimmin juuri pitkiin lentoihin.

Lentoverosta johtuen Norwegian aikoo myös vähentää investointejaan Ruotsissa. Panostusten painopiste siirtyy jatkossa enemmän Kööpenhaminaan ja Osloon.

Uutisyhtiö TT:n mukaan myös useita Ruotsin paikallisreittejä on uhattuina lentoveron takia. Norwegian harkitsee esimerkiksi lentojen lopettamista Tukholman ja Skellefteån välillä.

Ruotsin paikallislentokenttiä pyörittävän yhtiön toimitusjohtaja Peter Larsson toteaa Ekonomistudion haastattelussa, että pidemmällä aikavälillä useita lentokenttiä voidaan joutua sulkemaan.

Larsson sanoo haastattelussa, että Ruotsin valtiolla on nyt vastuu hoitaa korvaaja paikallisreiteille, joita toukokuun puolivälissä konkurssiin mennyt lentoyhtiö Nextjet aiemmin operoi.

Larssonin mukaan tuhannet matkustajat ovat jääneet saarroksiin konkurssin jälkeen.

– Nyt näemme lentoveron vaikutukset. Verosta aiheutuu suuria taloudellisia kustannuksia, mutta ympäristöhyödyt ovat hyvin marginaalisia tai pahimmassa tapauksessa negatiivisia, sanoo Tukholman kauppakamarin toimitusjohtaja Maria Rankka DI:lle.

Lue myös:

    Uusimmat