Mainos

Norske Skog osti PanAsian

Kaupan myötä norjalaisesta metsäyhtiöstä tulee maailman suurin sanomalehtipaperin valmistaja.

Norjalainen metsäyhtiö Norske Skog ostaa 50 prosenttia kanadalaisesta PanAsia Paperista noin neljällä miljardilla Norjan kruunulla eli noin puolella miljardilla eurolla. Norske Skog omisti jo ennen kauppaa puolet PanAsia Paperista.

Norjalaisyhtiö ostaa osakkeet Abitibi-Consolidated -yhtiöltä ja rahoittaa kaupan osakeannilla. Kaupan myötä Norske Skog nousee omien sanojensa mukaan maailman suurimmaksi sanomalehtipaperin valmistajaksi.

PanAsia on Aasian suurin sanomalehtipaperin valmistaja ja sillä on johtava markkina-asema Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Thaimaassa. Yhtiö omistaa kaksi tehdasta Etelä-Koreassa ja on enemmistöomistajana kahdessa tehtaassa Kiinassa ja yhdessä Thaimaassa. Yhtiön vuotuinen tuotantokapasiteetti on 1,8 miljoonaa tonnia.

Yhtiön konekanta on varsin moderni, sillä 70 prosenttia kapasiteetista on rakennettu vuoden 1990 jälkeen. Kaupassa Norske Skog ottaa hoidettavakseen myös PanAsia Paperin noin 220 miljoonan euron suuruiset velat.

Jättimarkkinat houkuttelevat

Norske Skogin pääjohtajan Jan Oksumin mukaan yhtiö on jo seitsemän vuoden ajan vähitellen lisännyt omistustaan PanAsia Paperissa.

- Täysi omistus PanAsiassa avaa meille pääsyn maailman suurimmille ja nopeimmin kasvaville sanomalehtipaperimarkkinoille, Oksum sanoo Norske Skogin tiedotteessa.

Kaupan jälkeen Norske Skogin sanomalehtipaperin tuotantokapasiteetista on 30 prosenttia Aasiassa.

Kaupan myötä PanAsian nimi muuttuu Norske Skog PanAsiaksi. Kaupan toteutuminen edellyttää vielä kilpailuviranomaisten ja Norske Skogin ylimääräisen yhtiökokouksen hyväksyntää.

Tieto PanAsia-kaupasta painoi Norske Skogin osakkeen jyrkkään, yli seitsemän prosentin laskuun Oslon pörssissä aamulla. Analyytikot pitivät kauppaa strategisesti järkevänä, mutta kauppahintaa pidettiin varsin kovana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.