Norjasta voimakasta kritiikkiä olympialaisten kohusäännölle – "Täysin toivotonta"

4:55
Katso videolta MTV Urheilun raportti paikan päältä Tokiosta olympialaisten olosuhteista.

Kaikki urheilijat joutuvat harjoittelemaan Tokion olympiakylässä kasvomaskin kanssa. Norjan juoksutähti Karoline Bjerkeli Grövdal toivoo, että sääntöä muutettaisiin, mutta huippurheilumanageri Tore Övrebö ei usko tilanteen muuttuvan.

Useat urheilijat ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa he harjoittelevat kasvomaskin kanssa, vaikka he juoksisivat juoksumatolla.

– Se tuntuu täysin toivottamalta. Toivon, että se on sääntö, joka toimii kisojen alkaessa, mutta mitä enemmän urheilijoita saapuu paikalle, he ymmärtävät, että sitä on lähes mahdoton toteuttaa, Bjerkeli Grövdal sanoi NRK:lle.

Kuntoilulaitteiden välillä on runsaasti tilaa, mutta kasvomaskin käyttöä vaaditaan silti.

– Mitä olen ymmärtänyt, niin jokaisen juoksumaton välissä on pleksilevy. Voit myös juosta ulkona ja tehdä oman kierroksen kisakylässä. Sitä en ymmärrä, että sinun tulee juosta kasvomaskin kanssa. En ole koskaan tehnyt niin, joten minulla ei ole kokemusta siitä, kaksi EM-pronssia kestävyysjuoksussa voittanut norjalainen totesi.

Valmentaja Knut Jäger Hansen vahvistaa, että Norja yrittää saada muutosta sääntöön.

– Yritämme saada sääntöön poikkeuksen, että maskia ei tarvitsisi käyttää juoksumatolla. Kuten Karoline sanoi, sivuilla ja edessä on pleksilevy ja siltikin mattojen välillä on kaksi metriä, joten se tuntuu turhalta, Hansen kertoi.

Urheilumanageri Övrebö sanoo, että useat maat Norjan lisäksi ovat yrittäneet saada muutosta sääntöön, mutta ei usko sen toteutuvan ja asia täytyy vain hyväksyä. Hän ei ole itse käyttänyt juoksumattoa, mutta käveli ripeästi hotellin raput ylös kasvomaskin kanssa.

– Siinä tulee nopeasti kuuma hengittämiselle. Siinä on tietyt rajat. Toinen vaihtoehto on olla harjoittelematta. En ole tarkistanut, mitä säännön rikkomisesta seuraa, koska noudatamme niitä. Pahimmassa tapauksessa edessä voi olla kotimatka tartuntaprotokollan rikkomisen vuoksi, Övrebö sanoi.

Kisa-areenat ovat ainoa paikka, jossa urheilijat saavat harjoitella ilman maskia. Pääsy on kuitenkin hyvin rajattua. Övrebö sanoo, että asia on ollut jo pitkään ja nyt pitäisi olla kiitollisia siitä, että he ovat päässeet maahan.

Olympialaisten yleisurheilukilpailut käynnistyvät 31. heinäkuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja