Norjassa kuolleita koiria ei yhdistä mikään – veriripuli on tavallinen oireyhtymä koirilla

Norjassa huolta aiheuttaneet koirien sairastumiset eivät ole levinneet Suomeen – koirien verinen ripulioireyhtymä on entuudestaan tunnettu Suomessakin, mutta Suomen tautitilanne ei ole 1:38
Veriripuli on tavallinen oireyhtymä koirilla.

Norjassa on kuollut noin 25 koiraa. Kaikkiaan sairastuneita on liki 200 viime viikkoina. Kaikilla sairastuneilla on ollut samankaltaiset oireet, mutta yhteistä selittävää tekijää ei ole onnistuttu löytämään.

– Koirat ovat syöneet erilaisia ruokia, eivätkä ne kaikki ole olleet yhdessä, kertoo dosentti Minna Rinkinen Evidensia Tammistosta.

Rinkinen on haluton kutsumaan Norjan tilannetta epidemiaksi.

Tapauksia ilmenee eniten syyskesällä

– Kun mitään yhdistävää tekijää ei ole löytynyt, sanoo Rinkinen.

Verinen ripuli on entuudestaan tunnettu oireyhtymä koirilla. Sitä hoidetaan jatkuvasti eläinsairaaloissa, mutta samanlaiset oireet eivät aina kerro samasta sairaudesta.

– Joillakin se on sopimaton ruoka, toiset ovat saaneet jotakin myrkyllistä ruuan mukana ja kolmansilla oireet kertovat aineenvaihduntasairaudesta, kuvailee Rinkinen.

Vaikka sairautta esiintyy jatkuvasti eri puolilla maata, erottuu tilastoista yksi piikki.

– Syyskesällä tapauksia ilmenee enemmän, sanoo Rinkinen.

Norjassa viranomaiset jatkavat tilanteen selvittelyä. Suomen ja Ruotsin kennelliitot ovat toistaiseksi kieltäneet Norjasta tulevien koirien osallistumisen tapahtumiinsa.

Lue myös:

    Uusimmat