Norjan hirmu vei Hannu Mannisen ennätyksen – suomalaislegendalta pelottava ennustus: "Ei mene kuin pari vuotta"

Norjan Jarl Magnus Riiber otti yksin haltuunsa yhdistetyn yksittäisen maailmancup-kauden voittoennätyksen voitettuaan päättyneellä kaudella peräti 14 osakilpailua. Riiberin taakse tilastossa jäänyt suomalaislegenda Hannu Manninen povaa, että norjalaisen lento jatkuu vain entistä hurjempana.

Riiber oli edellisellä kaudella voittanut 12 kisaa ja noussut yksittäisen kauden voittotilastossa kärkeen Hannu Mannisen rinnalle. Juuri päättyneellä kaudella norjalainen otti kuitenkin ennätyksen yksin haltuunsa ja teki sen tyrmäävästi.

Riiber voitti 14 kilpailua kaikista 17:stä. Kahdesti Riiber oli toinen, ja hän jäi vain kerran kärkikaksikon ulkopuolelle oltuaan Salpausselällä kymmenes. Tuolloin Riiber tosin kärsi siitä, että mäkiosuus vietiin väkisin läpi ja varakisan voittanut norjalainen joutui hyppäämään huonoon tuulirakoon.

Yhdistetyn mäkiosuuksia hallinnut Riiber on paitsi armoitettu hyppääjä myös hyvä hiihtäjä: kokonaisuus on lajiin erinomaisessa kuosissa. Vastustajien kannalta pelottavan skenaarion luo se, että norjalainen on vasta 22-vuotias, urheilijaksi nuori. 

– Uskon, että hänellä taso paranee – ei välttämättä mäkipuolella niinkään, mutta hiihtäjänä. Uskon, että hän voi olla myös yksi nopeimmista hiihtäjistä, Manninen arvioi MTV Urheilulle.

"Pystyy lyömään kaikki tilastot uusiksi"

Manninen ehti itsekin kilpailla Riiberin rinnalla maailmancupissa vuosina 2017–2018. Norjalainen on ottanut noista vuosista kovia kehitysaskelia.

– Riiberin hiihtovauhti on kehittynyt kolmen vuoden aikana ihan valtavasti. Jos sama tahti jatkuu ja pari–kolme vuotta kun mennään, se on aika voittamaton yhdistelmä sen jälkeen.

Riiber on voittanut maailmancupissa urallaan kaikkiaan jo 27 osakilpailua. Hän lähestyy myös Mannisen kaikkien aikojen voittoennätystä; suomalainen voitti urallaan ennätykselliset 48 maailmancupin osakilpailua.

– Riiberin tekemiset ovat sen tasoisia, että tuo kaveri pystyy lyömään kaikki tilastot uusiksi. Hänellä on vielä vuosia jäljellä – hän ehtii saavuttaa paljon, Manninen sanoo.

Manninen toteaa, että jos tämä tahti jatkuu, "ei mene kuin pari vuotta", kun Riiber ohittaa hänet kaikkien aikojen tilastossa. Suomalaisen mukaan ennätykset on tehty rikottaviksi, eikä yksittäisen kauden voittotilastossa taakse jääminenkään häntä kaivele.

Manninen voitti urallaan maailmancupin kokonaiskilpailun neljä kertaa. Riiberillä on nyt kaksi kokonaistitteliä.

Lue myös:

    Uusimmat