Norjan hiihdossa kuohuu! Kohuväite sisäpiiristä: Johannes Hösflot Kläboa sabotoitiin MM-kisoissa

Norjan hiihtomaajoukkueen ulkopuolelle jättäytyneen Johannes Hösflot Kläbon suksihuoltajana työskennellyt Frode Pedersen syyttää kovin sanoin maajoukkueessa vallinnutta ilmapiiriä. Pedersenin mukaan Norjan hiihdossa esiintyy suoranaista kiusaamista ja syrjimistä.

VG-lehdelle haastattelun antanut Pedersen kantoi vastuun Kläbon kaluston huoltamisesta kuuden vuoden ajan, mutta jäi viime keväänä ilman jatkosopimusta tähtihiihtäjän jättäydyttyä maajoukkueen ulkopuolelle.

Pedersen kokee, että hänet on sysätty maajoukkueesta syrjään väärien syytösten ja epäkunnioittavan kohtelun seurauksena. Aika maajoukkueessa jätti hänelle pahan maun suuhun kiusaamisen, syrjimisen ja selän takana puhumisen takia.

Tulehtunut ilmapiiri johti myös vakavampiin tapauksiin, joista Norjan hiihtoliitto on aloittanut tutkinnan. Tammikuussa 2023 Kläbon valmistautuessa 20 kilometrin kisaan Ranskassa, hänen käyttämänsä suksivoiteet olivat kadonneet.

– Se oli hektinen vaihe, mutta pääsin lainaamaan voiteita juuri ennen lähtöä. Huolsin sukset. Sitten tuli pettymys. Ensinnäkin siihen, että niin tapahtui, koska oli väitetty, että voiteita riittää kaikille, Pedersen kertoi.

Sukset katosivat Planicassa

Vakavampi tapaus sattui Planican MM-kisoissa, kun muutamaa päivää ennen 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kisaa yksi Kläbon suksipareista katosi.

– Luulin, että olin ehkä sekoittanut ne, mutta ajattelin, että se oli outoa, koska en ollut koskaan hukannut suksiparia.

Kläbo hiihti toisella suksiparilla kisan neljänneksi.

Kaksi tuntia ennen lähtöä kadonneet sukset olivat yhtäkkiä ilmestyneet takaisin paikoilleen pohjat pahasti naarmuilla. Pedersen piti tapausta outona, koska välineet on merkitty selkeästi. Kenenkään ei olisi pitänyt sekoittaa niitä omiinsa.

– Niiden pohjat olivat täysin tuhoutuneet. Joku oli kävellyt niillä sorastetun parkkipaikan läpi tai jotain. En tiedä, mihin ne olivat kadonneet, Pedersen hämmästeli.

Syrjintä ja kiusaamisen johtivat tutkintaan

Pedersen kertoo myös tapauksista, joissa hän on astunut huoltorekkaan, ja nähnyt edessään julisteen, johon oli kirjoitettu suurella ”HOMO”. Hieman samanlainen solvaus odotti häntä vain vähän myöhemmin.

Asia ei ehkä olisi vaivannut enempää, jos ilmapiiri oli muuten ollut kunnossa. Pedersenin mukaan Norjan maajoukkueessa sosiaalinen kanssakäyminen oli kuitenkin vähentynyt ja ihmiset tulivat kisamatkoille lähinnä tekemään työnsä.

– Se ei minusta ollut hauskaa, joten otin asian esille, Pedersen kertoi liitolle tekemästään ilmoituksesta.

Norjan hiihtoliitto on ottanut Pedersenin kertomat asiat vakavasti. Maastohiihtojoukkueen johtaja Espen Bjervig sanoo tiedon tulleen ennen kesää.

– Kun joku huomauttaa NSF:ssä vallitsevista mahdollisesti vastenmielisistä olosuhteista, meidän on otettava se vakavasti. Lopulta meille kävi selväksi, että meillä oli työsuojelulain vastainen tapaus, Bjervig kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat