Norja seuraa Ruotsia ja Tanskaa ja alkaa kutsua Valko-Venäjää nimellä Belarus

Norja alkaa kutsua Valko-Venäjää Hviterussland-nimen sijaan nimellä Belarus. Vastaavan päätöksen ovat aiemmin tehneet Ruotsi ja Tanska.

Maan pääministeri Jonas Gahr Störe sanoi tiedotteessa, että nimenmuutos tehdään solidaarisuuden osoituksena Valko-Venäjän demokratialiikkeelle. Störe on tavannut Valko-Venäjän demokratialiikkeen ja opposition johtohahmon, maanpaossa elävän Svjatlana Tsihanouskajan, joka on kannattanut nimenmuutosta.

Myös ulkoministeri Anniken Huitfeldt on kertonut olevansa päätökseen tyytyväinen. Huitfeldt soitti Tsihanouskajalle itse ja kertoi tälle ulkoministeriön ratkaisusta.

Ulkoministerin mukaan nimenmuutoksella on tärkeä symbolinen merkitys demokratialiikkeelle, sillä se erottaa Valko-Venäjän ja valkovenäläiset Venäjästä ja venäläisistä. Huitfeldt huomautti, että vaikka sekä Hviterussland- ja Kviterussland-nimille on historiallisia ja kielitieteellisiä perusteita, kyse on poliittisesta asiasta.

Päätöksestä ilmoitettiin sunnuntaina 29. toukokuuta, joka on kansainvälinen päivä solidaarisuudelle valkovenäläisiä kohtaan. Päivä on myös Tsihanouskajan aviomiehen, kansalaisoikeusaktivisti Sjarhei Tsihanouskin pidätyksen vuosipäivä.

Tästä syystä Valko-Venäjän kaduilla liehuvat vanhat liput – lipun punaiset ja valkoiset kankaat ovat Minskistä miltei loppu 7:27
Katso videolta, miltä eri liput Valko-Venäjällä näyttävät.

Lue myös:

    Uusimmat