Norja selvittää: Onko kyse vieraan vallan tiedustelusta?

Norjan turvallisuuspoliisi PST aloittaa tutkinnan Oslon salakuunteluepäilyistä.

Turvallisuuspoliisi selvittää, onko Osloon sijoitetuilla vakoilulaitteilla yhteys vieraan vallan laittomaan tiedusteluun. Kyse olisi rikoslaissa määritellystä toiminnasta valtion turvallisuutta vastaan.

 Fakta: Vakoilulaitteita ympäri Osloa

- Oslon hallitusrakennusten, parlamentin sekä yrityskeskittymien läheisyydessä olevista salakuuntelulaitteista on uutisoinut norjalainen Aftenposten-lehti.  

- Valetukiasemat eli niin kutsutut IMSI-sieppaajat antavat vahvemman signaalin kuin ympärillä olevat teleoperaattorien tukiasemat. Tällöin matkapuhelimet kytkeytyvät valelaitteistoon ikään kuin sieppaajat olisivat tukiasemia. 

- Vakoilulaitteiden avulla on mahdollista päästä käsiksi muun muassa puheluihin ja tekstiviesteihin.  

- Norjan turvallisuuspoliisi PST alkoi maanantaina selvittää, onko vierailla valtioilla osuutta Oslossa paljastuneeseen vakoiluun.     

Aftenposten-lehti paljasti viikonloppuna, että Oslossa parlamentin ja hallitusrakennusten läheisyyteen oli sijoitettu lukuisia matkapuhelinten salakuunteluun soveltuvia tukiasemia. Lehden selvityksissä vakoilulaitteita on havaittu myös yrityskeskittymistä Oslon ydinkeskustan liepeillä.

Norjan kansallinen turvallisuusviranomainen NSM kertoo lähettäneensä oman selvityksensä valetukiasemista turvallisuuspoliisille, oikeusministeriölle ja puolustusministeriölle.

– Pidämme todennäköisenä, että Aftenpostenin tiedot ovat todellisia, sanoi NSM:n päällikkö Kjetil Nilsen iltapäivällä julkaistussa tiedotteessa.

Nilsenin mukaan Oslon vakoiluepäilyjä on selvitetty usean päivän ajan teknisen laitteiston ja tutkimusmenetelmien avulla. Tarkempia yksityiskohtia selvityksestä ei aiota paljastaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja