Mainos

Nordic Capitalin tarjous nosti Hackmanin osaketta

Hackmania ollaan myymässä ruotsalaisille. Pääomasijoitusyhtiö Nordic Capital haluaisi jakaa suomalaisyhtiön kahtia.

Nordic Capitalin ostotarjous Hackmanista sinkautti yhtiön osakkeen reippaaseen nousuun Helsingin pörssissä. Osake maksoi 12,2 prosentin nousun jälkeen 32,55 euroa. Nordic Capital tarjoaa Hackmanin osakkeista 33 euroa kappaleelta eli yhteensä vajaat 159 miljoonaa euroa.

Pohjoismainen pääomasijoitusyhtiö Nordic Capital tekee Hackmanista 158,7 miljoonan euron ostotarjouksen. Nordic Capital tarjoaa Hackmanin osakkeista 33 euroa kappaleelta. Tavoitteena on kasvattaa laseistaan tunnettua Iittalaa ja suurkeittiöitä valmistavaa Metosta erillisinä yhtiöinä.

-Ostotarjous tehdään 4-6 viikon kuluessa, kertoi Nordic Capitalin toimitusjohtaja Robert Andreen tänään Helsingissä. Nordic Capitalin tavoitteena on Andreenin mukaan kehittää Hackmania edelleen. Hackmanin hallitus suositti yksimielisesti yhtiön omistajille tarjouksen hyväksymistä.

Hackmanin osakkeenomistajista tarjouksen ovat sitoutuneet hyväksymään runsasta 30 prosenttia osakekannasta edustavat omistajat, kertoo hallituksen puheenjohtaja Stig Gustavson. Mikäli kaikki Hackmanin nykyiset osakkaat päättäisivät säilyttää osuuden myös uudesta hallintayhtiöstä heidän omistuksensa voisi nousta enimmillään 24 prosenttiin.

Ostotarjouksen tehnyt Nordic Capital on perustettu vuonna 1989. Yhtiöllä on toimistot Tukholmassa, Helsingissä ja Kööpenhaminassa ja se on keskittynyt pohjoismaiden markkinoihin.

Ostaja haluaa tukea Hackmanin kasvua

Nordic Capitalin Suomen johtajan Felix Björklundin mukaan sijoitusyhtiö jatkaa Hackmanin yrityskauppavetoista laajentumista. Varsinkin sijoituspääomaa kaipaavalle Metokselle uuden omistajan voimavaroista on hänen mukaansa hyötyä.

Sijoitusyhtiö ei aio olla ikuinen omistaja Hackmanissa, vaikka tässä vaiheessa mitään myyntisuunnitelmia ei ole. Nordic Capital kehittää Andreenin mukaan yrityksiä tavoitteena niiden vieminen pörssiin 3-7 vuoden jänteellä. Andreen ja Björklund vakuuttivat maanantaina tyytyväisyyttään Hackmanin toimivaan johtoon, joka myös tukee tarjousta. Omistajan vaihdos ei sinällään vaikuta Hackmanin toimintaan. Nordic Capital haluaa vauhdittaa Iittalan kasvua ja Metoksen laajentujista Euroopan pirstoutuneilla suurkeittiömarkkinoilla.

-Olemme valmiit satsaamaan Metoksen laajentumiseen, meillä on pääomaa, sanoi Björklund. Yhtiö on hänen mukaansa valmis kehittämään myös Iittalaa ja tuntee vastuunsa yhtiön hyvin tunnetusta tuotemerkistä. Hackmanin hallituksen puheenjohtajan Stig Gustavsonin mukaan hallitus piti Nordic Capitalin tarjousta kohtuullisena. Tarjous ylittää viimeisten 12 kuukauden kaupankäyntikurssin pörssissä 45 prosentilla ja viime torstain päätöskurssin 14 prosentilla.

"Emme havainneet sisäpiirikauppoja"

Kaupankäynti Hackmanin osakkeilla keskeytettiin perjantaiaamuna Helsingin pörssissä yhtiön omasta pyynnöstä. Hackmanin osake on viime aikoina noussut voimakkaasti ja yhtiön hallituskin tutki osakekauppoja.
Oliko tieto kesäkuussa aloitetuista keskusteluista tai muista tarjouksista vuotanut? -Tutkimme osakekaupat viime viikon alkuun asti itse. Tähän asti ei ole löytynyt merkkejä sisäpiirikaupoista.Tulimme siihen tulokseen, että kurssin nousu ja kaupankäynnin vilkastuminen johtui markkinaspekulaatioista ja pörssin yleisestä noususta, sanoi Gustavson. Hänen mukaansa neuvottelut pidettiin tiukasti hallituksen piirissä ja tietojen käsittely oli tarkasti ohjeistettu.

Hackmanin osakekurssi liikkui loppukevääseen asti alle 20 eurossa, mutta on sen jälkeen noussut voimakkaasti. Kaupankäyntimäärät kasvoivat myös selvästi. Ennen kaupankäynnin lopettamista kurssi kävi korkeimmillaan 33 eurossa. Alimmillaan kurssi viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana kävi 16,55 eurossa.

Hackmanilla on vajaat 2500 osakkeenomistajaa. Suurin omistaja oli syyskuun lopussa Odin Norden, jolla oli 5,9 prosenttia osakkeista. Varma-Sampo omisti Hackmanista 3,4 prosenttia, Odin Finland 3,2 prosenttia ja Pohjola 3,1 prosenttia. Suurimmat henkilöomistajat ovat Jan Mikael Hörhammer 2,6 prosentilla ja Susanne Hohental 2,2 prosentilla. Yli 2 prosentin omistus oli myös Ilmarisella, Robin Ekströmillä, Helena Franzenilla, Peter Fazerin kuolinpesällä, Robin Hackmanilla ja Ebba Marianne Valentinilla. 20 suurimman omistajan joukossa oli lisäksi kaksi sijoitusrahastoa ja kuusi yksityishenkilöä.

(MTV3-STT)

(Uutiset klo 9; 13.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.