Nordean palvelukatkos vaikutti asiakkaisiin vielä tiistaina – kuluttaja-asiamies huolestui asiakkaiden pärjäämisestä, vaikka katkosta tiedotettiin etukäteen

Nordean palvelut sekaisin jo kolmatta päivää –  kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan tilanteisiin tulisi harkita vakiokorvauksia 3:35
Nordean palvelut sekaisin jo kolmatta päivää – kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan tilanteisiin tulisi harkita vakiokorvauksia

Nordean palvelukatkos on aiheuttanut hankaluuksia pankin asiakkaille viime päivien aikana.

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon on tullut yhteydenottoja Nordean sunnuntaina alkaneen palvelukatkon myötä.

Nordea tiedotti etukäteen laajasta palvelukatkosta, jonka oli tarkoitus päättyä sunnuntai-iltana.

Ongelmat jatkuivat osittain vielä tiistaina.

Kuluttaja-asiamies Katri Väänäsen mukaan yhteydenotot ovat koskeneet lähinnä palvelukatkon pituutta.

– Päällimmäisenä on noussut huoli siitä, kuinka kauan tilanne jatkuu ja miten kuluttaja pystyy tekemään esimerkiksi ruokaostoksensa ja selviytymään ihan päivittäisistä asioista.

Väänäsen mukaan tilanne on kuluttajan näkökulmasta vaikea.

– Onhan tämä todella huolestuttavaa kuluttajan kannalta. Ylipäätään pankki- ja rahoituspalvelut ovat kuluttajille välttämättömyyspalveluita. Tällaiset katkokset vaikuttavat todella moneen asiaan.

Nordean ulkoisen viestinnän johtaja Satu Malkamäen mukaan suunnitellusta palvelukatkosta tiedotettiin etukäteen kahden viikon ajan kaikissa Nordean kanavissa ja median välityksellä. Asiakkaita kehotettiin varautumaan muun muassa nostamalla käteistä.

– On totta, että tekniset häiriöt Nordean palveluissa pitkittyivät, ja tätä olemme pahoitelleet asiakkaillemme.

– Kuitenkin korteilla pystyi maksamaan myymälöissä ja myös ruokakaupoissa heti varhaisesta maanantaiaamusta alkaen lukuun ottamatta muutamaa aamupäivän tuntia. Täysin toiminnassa ne ovat olleet maanantaista kello 13 eteenpäin.

Nordean suunniteltua pidemmäksi venynyt palvelukatko päättyi henkilöasiakkaiden osalta tiistaina illalla.

Toimintamahdollisuudet ovat heikot

Nordean palvelukatkon venymistä ei osattu ennustaa. Väänäsen mukaan osa kuluttajista varautui tilanteeseen muun muassa nostamalla käteistä.

Niiden osalta, jotka eivät tilanteeseen varautuneet, viime päivät ovat saattaneet olla vaikeita.

– Jos ei ole toisessa pankissa asiakkuutta tai ei ole huomannut nostaa vaikkapa käteisvaroja etukäteen, niin eihän siinä hirveän hyvät toimintamahdollisuudet käytännössä ole.

Väänäsen mukaan pankkien tärkein tehtävä tällaisessa tilanteessa on viestiminen asiakkaille.

– On ensiarvoisen tärkeää, että annetaan ajantasaista tietoa koko ajan. Ja on tietysti selvää, että jos kuluttajalle on aiheutunut välitöntä taloudellista vahinkoa tilanteesta, niin kuluttajalla on oikeus vaatia korvauksia suoraan pankilta.

Vakiokorvauksia palvelukatkoista?

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan pankkipalvelut ovat kuluttajille niin sanottuja välttämättömyyspalveluita siinä missä esimerkiksi sähköntoimitukseen liittyvät palvelut.

Muun muassa sähköntoimitukseen liittyvistä hinnanalennuksista ja korvausmekanismeista on säädelty erityislainsäädännössä.

Väänäsen mukaan samanlaista korvausmekanismia tulisi harkita myös pankkien palvelukatkoja koskeviin tilanteisiin.

– Olisi kyllä ihan hyvä harkita pitäisikö näidenkin palveluiden suhteen olla tällaisia vakiokorvauksia, joita kuluttajille maksettaisiin silloin kun on tällaisia palvelukatkoksia.

Juttua muokattu 9.3.2021 kello 23.15 lisäämällä Nordean kommentit ja muuttamalla otsikkoa.

Lue myös:

    Uusimmat