Nordean pääekonomisti MTV:lle: Työttömyydessä ja lomautuksissa tullaan näkemään lähikuukausina hurjia lukuja – yksi asia erityisen tärkeä käänteessä parempaan

2:25

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivun mukaan koronaviruksen vaikutukset työttömyyteen ja lomautuksiin ovat karut.

– Ainakin lähikuukausina nähdään hurjia lukuja sekä työttömyyden nousun että lomautusten kasvun myötä, MTV:n Kymmenen uutisten haastattelussa ollut Koivu kommentoi.

Hän nosti esimerkeiksi muun muassa Norjan ja Yhdysvallat, joissa on nähty historiallisia ennätyksiä työttömyys- ja lomautusluvuissa.

– Enkä näe, että Suomi olisi tässä millään lailla poikkeus. Kyllä meilläkin nämä valitettavat uutiset työmarkkinoilta tulevat jatkumaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön seurannan mukaan koronavirustilanteesta johtuvien yt-neuvottelujen piirissä oli eilen jo yli 366 000 ihmistä.

Kaikkiaan uusia lomautettuja oli eilen noin 85 000 ja uusia työttömiä noin 12 000.

"Erityisen tärkeää on, että ihmisten luottamus tulevaisuuteen palaa"

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivun mukaan koronakriisin vaikutukset riippuvat siitä, kuinka nopeasti tilanteesta päästään yli.

– Valitettavasti tähän koronatilanteeseen ei sellaisia hokkuspokkus-ratkaisuja ole tiedossa eikä olemassakaan. Valitettavasti seuraavat kuukaudet näyttävät aika heikoille.

Koivun mukaan esimerkit osoittavat, että vaikka virustilanne helpottaa, talouden rattaat pyörimässä pitävä kuluttaminen ei silti käynnisty.

– On tärkeää tietysti jossain vaiheessa päästä purkamaan näitä rajoitteita, mutta erityisen tärkeää on se, että ihmisten luottamus tulevaisuuteen palaa.

– Se vaatii sen, että me jokainen uskotaan, että liikkuminen on turvallista, jotta meidän tulevaisuus näyttää valoisammalle. Että me ei pelätä työpaikkojen puolesta ja jotta me uskalletaan lähteä liikkeelle ja myös kuluttamaan sillä tavalla, että ihmiset pysyvät työn syrjässä kiinni.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja