Nordean pääekonomisti: Brexit ja Trumpin kauppasodat uhkaavat – voivat tuoda Suomeen uuden taantuman

Talouskasvu hiipumassa - millä eväin ensi vuoteen? 17:18

Talousmaailmaa huolestuttaa, saadaanko Britannian EU-ero brexit sovittua Ison-Britannian ja EU:n välillä. Pahimmillaan sopimukseton ”kova brexit” voi yhdistyä Yhdysvaltojen kovenevaan kauppapolitiikkaan, luoden riskin uudelle taantumalle.

– Jos me saadaan Euroopaan oikein kaaottinen brexit ja Trump alkaa sohimaan kauppasotarintamalla niin, että autotullit nousevat, siitä me saadaan Eurooppaan sellainen uhkakuva, että voidaan puhua ensi vuonna taantumasta., Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju kertoo.

– Kyllä meidän pitäisi sitä loppuun asti välttää, hän sanoo.

Suurin shokki sopimattomasta brexitistä iskisi Britanniaan, mutta kaupan kautta se vaikuttaisi myös muualle Eurooppaan. Oman riskinsä tuottaa se, että Lontoo on rahoitusmarkkinoiden keskus, jonka toimintakyky pitäisi varmistaa häiriötilanteen estämiseksi.

Toisenlaisia riskejä Suomen taloudelle tulee taas Kiinasta, jossa kysyntä hidastuu. Se heijastuu osaltaan myös Suomen vientiin, heikentäen talouskasvua.

Videolla Kangasharju pohtii valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston ylijohtaja Leena Mörttisen kanssa myös sitä, missä jamassa Suomen valtiontalous on nyt ja tulevaisuudessa. He ennustavat ensi hallituksen joutuvan jälleen säästökuurille ylijäämästä nauttimisen sijaan. 

Lue myös:

    Uusimmat