Mainos

Nord Stream -kaasuputki huolettaa suomalaisia

Suomalaisista lähes yhtä monta kannattaa kuin vastustaa Suomenlahden pohjalla kulkevan Nord Stream -maakaasuputken rakentamista.

MTV:n uutisten ja Satakunnan Kansan TNS Gallupilla teettämässä kyselyssä 46 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että Suomen tulisi antaa Venäjältä Saksaan kulkevalle putkelle rakennuslupa. 40 prosenttia vastaajista ei sen sijaan antaisi rakennuslupaa. 14 prosenttia vastanneista ei osannut sanoa kantaansa.

Demarit ja perussuomalaiset kannattavat

Enemmistö SDP:n (59 %) ja perussuomalaisten (53 %) kannattajista suhtautuu myönteisesti hankkeeseen.

Vihreiden kannattajat suhtautuvat varauksellisimmin. Vihreiden tukijoista enemmistö (53 %) suhtautuu kielteisesti.

Keskustan ja Kokoomuksen kannattajien suhtautuminen on liki sama kuin kansan keskimäärin.

Naiset ja miehet suhtautuvat eri tavoin. Miehistä 62 % kannattaa putken rakentamista. Naisista näin ajattelee vain vajaa kolmannes (30 %). Miesten ja naisten erot samankaltaisia kuin suhtautumisessa ydinvoiman lisärakentamiseen.

Putki koettiin uhaksi

Melko moni kyselyyn vastanneista piti putken rakentamista uhkana.

45 prosenttia arvioi, että putken rakentamisesta aiheutuu melko suuri uhka ajatellen ympäristön tilaa, kalastusta ja meriliikennettä. Toisaalta 32 prosenttia vastanneista ei kokenut putken aiheuttavan juurikaan uhkaa.

Vihreiden kannattajat kokevat uhkat suuremmiksi kuin muiden puolueiden kannattajat. Myös naiset ajattelevat vihreiden tavoin, että putki aiheuttaisi uhkan ympäristön tilan kalastuksen ja meriliikenteen kannalta. Miehet eivät juuri näe rakentamisessa suuria uhkia.

Hallitus päättää luvasta

Suomessa Nord Stream -kaasuputkihanke etenee seuraavaksi hallitukselle, joka päättää alkusyksystä luvasta käyttää Suomen talousvyöhykettä. Putken rakentamiseksi tarvitaan myös muun muassa vesilain mukaisia lupia.

Maakaasuputki on herättänyt arvostelua lähes kaikissa Itämeren maissa. Baltian maat, Puola ja Ruotsi ovat olleet ärhäkimpiä. Arvostelijoiden mukaan putken suunnitellulla reitillä makaa paljon upotettua ympäristöjätettä ja myrkkyjä, jotka putken rakentaminen uhkaa nostaa esiin.

Putkea suunnitteleva yhtiö kieltää putken ympäristöuhat. Nordsteamin mukaan energiayhtiöillä on vankka kokemus putkistojen rakentamisesta.

Jos läpikulkumaat näyttävät vihreää valoa selvitykselle, venäläis-saksalaiselta rakentajayhtiö Nord Streamin rakennustyöt voivat alkaa ensi vuonna. Putken ensimmäinen osa olisi valmiina vuonna 2011 ja koko putki valmistuisi 2012.

TNS Gallupin tekemään kyselyyn vastasi viikkojen 28 ja 29 aikana 1002 henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Katso Mari Haaviston juttu (Kymmenen uutiset 20.7.2009)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.