Nopea pannuleipä ja leseinen siemenleipä

3 dl vettä
20 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
0,5 tl suolaa
0,5 tl valkosipulijauhetta
1 dl juustoraastetta
6-7 dl dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
0,5 dl öljyä

pinnalle:

n. 3/4 dl aurikokuivattujen tomaattien öljyä tai öljyä
10-15 kpl aurinkokuivattua tomaattia tai kirsikkatomaattia
n. 2 dl kivettömiä mustia oliiveja
tuoretta tai kuivattua rosmariinia
valkosipulipippuria
hiven juustoraastetta

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
2. Lisää joukkoon suola, valkosipulijauhe sekä juustoraaste.
3. Alusta taikinaan jauhot sekä loppuvaiheessa öljy.
4. Anna taikinan levätä lämpimässä paikassa peitettynä 10 minuuttia.
5. Kauli taikina leivinpaperin päällä pellin kokoiseksi levyksi ( n. 30x40 cm ) ja vedä leivinpaperin avulla pellille. Anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa.
6. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit saksilla pienemmiksi paloiksi tai viipaloi kirsikkatomaatit.
7. Pane vähän jauhoja lautaselle ja kastele sormet jauhoissa. Painele sormin taikinalevy täyteen syvennyksiä.
8. Levitä aurinkokuivattujen tomaattien öljyä siveltimellä taikinalevyn pinnalle.
9. Painele taikinalevyn päälle tomaattipalat ja oliivit.
10. Ripottele pinnalle vielä tuoretta tai kuivattua rosmariinia, valkosipulipippuria sekä aavistuksen verran suolaa.
11. Pistele taikinalevyyn sinne tänne reikiä niin leipä paistuu tasaisesti eikä kupruile.
12. Paista pannuleipä 225 asteen lämmössä uunin keskiritilätasolla noin 15 minuuttia.

VINKKI: Voit jättää pinnalta oliivit ja tomaatit pois ja ripotella öljyllä sivellylle pinnalle erilaisia siemeniä esim. pellavan- ja auringonkukansiemeniä sekä juustoraastetta.

Leseinen siemenleipä

3 dl vettä
2 rkl öljyä
2 rkl siirappia
0,5-1 tl suolaa
6 dl leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja
1 dl ruisleseitä
1 dl pellavan- tai auringonkukansiemeniä
1,5 tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa

Mittaa aineet paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä. Ensin neste ja sitten muut kosteat aineet. Mittaa jauhot ja muut kuivat aineet sekä lopuksi kuivahiiva tai tuorehiiva murennettuna jauhojen pinnalle. Voit tehdä hiivalle jauhojen pinnalle syvennyksen sormella. Käynnistä kone.

Kaarina Roininen

Lue myös:

    Uusimmat