Noora jätti raskausaikana koronarokotteen ottamatta ja eristäytyi kotiinsa – näin ylilääkäri kommentoi

2:05
HUS:ssa korona aiheuttaa joka viikko joko käynnistyksiä tai keisarinleikkauksia.

Raskaana olevilla on kaksinkertainen riski joutua sairaalahoitoon koronataudin takia. MTV Uutiset tapasi Nooran, joka ei halunnut ottaa koronarokotetta raskautensa aikana.

Nurmijärveläinen Noora Joru-Pitkänen jätti raskauden aikana rokotteen ottamatta. Hän kertoo raskautensa olleen vaikea ja halunneensa olla varma siitä, ettei mitään haittavaikutuksia tulisi.

Joru-Pitkänen joutui punnitsemaan rokotteen hyötyjä ja haittoja ja harkitsemaan tarkkaan mahdollisia riskejä. 

– Ei ollut niin paljoa näyttöä siitä, miten se voi vaikuttaa, toisen lapsensa synnyttänyt Joru-Pitkänen sanoo.

Elokuussa deltavariantin yleistyttyä THL antoi suosituksen, että myös raskaana olevat voivat ottaa rokotteen. Se oli Joru-Pitkäsen raskauden loppuvaihetta, eikä suositus saanut häntä muuttamaan mieltään.

– Minä eristäydyin kotiin, kun en rokotetta ottanut. En paljoa käynyt missään, etten vahingossakaan tuo tautia itselleni enkä joudu riskisynnytykseen.

Synnytyksestä on nyt kulunut seitsemän viikkoa, ja Joru-Pitkänen kertoo pian ottavansa rokotteen.

Juttu jatkuu linkin ja videon jälkeen

3:40
Raskaana olevilla kaksinkertainen riski joutua sairaalahoitoon koronan takia. Katso lääkärn haastattelu!

Tietoa kertynyt

Vielä keväällä ei tiedetty, voiko rokotteesta olla haittaa äidille tai sikiölle. Nyt tietoa on kuitenkin kertynyt, kertoo Husin ylilääkäri ja synnytysten ja naistentautien päivystystoiminnan linjajohtaja Aydin Tekay Husista.

Etenkin Yhdysvalloissa on saatu tutkimustuloksia, ettei rokotteesta ole haittaa raskaana oleville, raskautta suunnitteleville tai imettäville äideille.

– Nyt pystyy sanomaan, että varsinkaan lähetti-RNA-perusteiset rokotteet eivät aiheuta ongelmia äidille tai sikiölle, Tekay toteaa.

Suomessa käytettävistä koronarokotteista lähetti-RNA-teknologialla toimivat Pfizer-Biontechin ja Modernan rokotteet.

Rokotettaa suositellaan raskaana oleville

THL suosittelee koronarokotteen ottamista kaikille raskaana oleville. Rokotteen voi ottaa missä raskauden vaiheessa tahansa.

Raskaus voi lisätä riskiä sairastua vakavaan koronatautiin. Lisäksi koronainfektio raskauden aikana lisää riskiä ennenaikaiseen synnytykseen ja muihin raskauskomplikaatioihin.

Husin Tekayn mukaan raskaana olevan riski joutua sairaalahoitoon on kaksinkertainen muihin naisiin verrattuna.

– Tällä hetkellä rokottamattoman koronasairauden aiheuttamat riskit ovat paljon suuremmat kuin rokotteen teoreettiset riskit, joita ei ole vielä näytetty toteen, Tekay kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja