Nokian ysäriklassikon jäljillä: Testissä Korean ”banaanipuhelin”

Muistatko vielä 1990-luvulla julkistetun Nokia 8110 -kännykän?

Kaarevan muotoilunsa johdosta klassikkoasemaan kohonnut nokialainen sai nopeasti lempinimen "banaanipuhelin".

Nyt banaanipuhelin on palannut, mutta tällä kertaa laite on eri valmistajan käsialaa ja muutenkin se on hyvin erilainen ilmestys. Erilaisuudestaan huolimatta laite herättää nostalgisen tunteen. 

Kyseessä on korealaisen LG:n valmistama G Flex -phablet-kännykkä, joka on kuusituumaista näyttöään myöten taivutettu kaarelle. Sivusta katsottuna koko laitteen muotokieli on Nokia 8110 -luurin tavoin banaanimaisen kaareva. 8110:n menneiden vuosien mainospuheiden tavoin myös G Flexin muotoilussa hehkutetaan ergonomisuutta.

G Flexin erikoisuuksiin lukeutuvat naarmuuntumista korjaava muovinen takakuori, sekä joustava rakenne, joka mahdollistaa kaarevan laitteen painamisen litteäksi pöytää vasten.

Lisäksi virtapainike ja äänenvoimakkuuspainikkeet on sijoitettu erikoisesti laitteen taakse, kameran alapuolelle.

Ensituntuma G Flexistä on, että laite on erittäin kevyt kädessä. Suuresta näytöstään huolimatta kokonaisuus on yllättävän kapea, tämä on erittäin ohueksi viilattujen kehysten ansiota. 

Näyttö kestää taivutusta, muta "joustavuus" ei tarkoita tässä tapauksessa sitä, että laitetta pystyisi vääntelemään mielin määrin. G Flex tuntuu nimittäin kädessä hyvinkin jämäkältä.

Laitteen saa kuitenkin hieman voimaa käyttämällä painettua litteäksi pöytää vasten. Rakenteesta kuuluva pieni natina näin tehdessä kielii kuitenkin siitä, että puhelin ei varsinaisesti nauti taivuttelusta. Luurin taipuisuuden esittely kavereille joka käänteessä ei täten ole varmastikaan ajan myötä hyvä juttu sen rakenteelle.

Sama koskee myös takakuoren naarmuja estävää pinnoitetta. Kokeilumme perusteella nimittäin ainakaan terävät naarmut eivät kokonaan häivy näkyvistä, vaikka ne olisivat syntyneet aivan kevyestikin. Naarmuja ei huomaa juuri huonevalaistuksessa, mutta päivänvalossa ne näkyvät selvemmin.

Puhelimen kaareva rakenne tuntuu miellyttävältä poskea vasten puheluita tehdessä. Lisäksi kaareva näyttö tuntuu miellyttävältä, kun sitä käyttää yhdellä kädellä. Kaareva näyttö on nimittäin aavistuksen paremmin sormien tavoitettavissa, jos sitä vertaa perinteiseen suoraan näyttöön. 

Pääosin puhelimen kaarevuus ja joustavuus on kuitenkin lähinnä kuriositeetti. Sama koskee myös takakameran alapuolelle asemoituja fyysisiä painikkeita. Reunaan sijoitetut painikkeet tuntuisivat luontevammilta. 

Keveytensä ja kompaktin olemuksensa ansiosta G Flex osoittautuu erittäin monipuoliseksi laitteeksi. Kokonsa puolesta se liikkuu vielä kohtuullisen vaivattomasti taskussa, ja suurelta näytöltä nettisurffailu on erittäin miellyttävää.

G Flexissä on myös erittäin hyvä akkukesto. Suuresta näytöstä huolimatta laitetta voi käyttää jopa kahden vuorokauden ajan ilman ylimääräisiä latauksia.

LG G Flex:

+G Fex on innovatiivinen puhelin, joka kokonsa puolesta toimii hyvin niin puhelimena kuin tabletin korvaajanakin. Mahdollisuus kuvata tarkkoja UHD-videoita on positiivinen lisä.

-Kaarevan näytön ja joustavan rakenteen käytännön hyödyt jäävät vähäisiksi. G Flex on myös melko hintava.

G Flexin näytön tarkkuus on vain 720 x 1280 pikseliä, mutta käytännön kokeilun perusteella tämä on varsin riittävä, eikä tarkempaa Full HD -näyttöä jäänyt juurikaan kaipaamaan.

Useita kilpailijoitaan vaatimattomamman pikselitiheyden ero näkyy lähinnä aivan pienimpiä tekstejä luettaessa.

Kokonaisuudessaan näyttö on kirkas, terävä ja värikylläinen. 

13 megapikselin takakameralla saa napsittua kelvollisia otoksia. Joskin ainakin automaattiasetuksilla otetut kuvat jäivät helposti hieman suttuisiksi.

Hienona lisänä videoiden kuvaamisessa on se, että videoita voi kuvata 3840 x 2160 UHD-tarkkuudella.

Puheluiden äänenlaatu osoittautui kokeilussamme hyvätasoiseksi. Suurella näytöllä näkyvää kookasta näppäimistöä on lisäksi helppo käyttää paksummillakin sormilla. 

Kokonaisuudessaan LG G Flex on innovatiivinen kokonaisuus. Testijaksomme aikana kyseinen laite löysi erittäin sujuvasti paikkansa niin puhelimena kuin tabletkoneen korvaajanakin. 

Käyttöjärjestelmä

Android 4.2.2 (Jelly Bean)

Suoritin

Qualcomm Snapdragon 800 2.26 GHz - neliydinsuoritin

Näyttö6 tuumainen kaareva OLED (720 x 1280)
RAM2 GT
Kapasiteetti32 Gt
Kamera13 MP
Mitat

160.5 x 81.6 x 7.9/8.7, 177g

Akku3500 mAh
Hinta750 e


Keveytensä ja kompaktin kokonsa puolesta kyseessä onkin ihanteellinen ratkaisu henkilölle, joka haluaa tabletin ja helposti mukana kulkevan puhelimen ominaisuudet samassa paketissa. 

Kaarevan ja taipuisan rakenteen käytännön hyödyt jäävät kuitenkin melko marginaalisiksi.

Lue myös:

    Uusimmat