Mainos

Nokia yhteistyöhön mobiililaitevalmistajien kanssa? "Jatkuvia keskusteluja"

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoo, että yhtiö käy neuvotteluja useiden eri tahojen kanssa asiakaskuntansa laajentamiseksi operaattoreista muille aloille.

2:01

Hänen mukaansa Nokia keskustelee jatkuvasti niiden mobiililaitteiden valmistajien kanssa, joilla ei ole yhtiön lisenssiä. Neuvotteluja käydään myös autoteollisuuden, kulutuselektroniikkaa valmistavien yhtiöiden ja televisioyhtiöiden kanssa. Muita uusia asiakkaita ovat Surin mukaan hallitukset ja rautatieyhtiöt.

Taustalla on se, että Alcatel-Lucentin osto on tuonut yhtiölle laajan valikoiman uusia tuotteita.

– Vaikka suurin osa liikevaihdostamme tulee viestintäpalveluja tuottavilta yrityksiltä, me näemme kasvua sekä liikevaihdossa että tilauksissa muilta asiakkailta mukaan lukien suuret internet-yhtiöt, Suri kertoi uutistoimistoille suunnatussa puhelinkonferenssissa.

Asiakaskunnan laajentaminen mobiiliverkoista on tärkeätä, koska verkkomarkkinat ovat Surin mukaan tällä hetkellä "pehmeitä".

Alcatel-Lucentin osto toi Nokialle mahdollisuuden nojata myös kiinteään laajakaistaan ja valokaapeleihin. Nokian omasta perinnöstä Tecnologies-yksikkö on erinomaisessa iskussa. Yksikkö myy muassa lisenssejä.

Mobiiliverkot pettivät 

Nokian kesä ja alkusyksy sujui laskevissa merkeissä. 

Liikevoitto sukelsi heinä-syyskuussa 55 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 333 miljoonasta eurosta. Luvut ovat kansainvälisten kirjanpitosäännösten mukaan laskettuja.

Nokia laskee myös tuloksensa omalla tavallaan, joka antaa yhtiön mukaan sijoittajille täydentävää tietoa yhtiön toiminnasta.

Myös nämä luvut heikkenivät. Nokian tavalla laskettu liikevoitto painui 556 miljoonaan 682 miljoonasta eurosta.

Takapakkia tuli mobiiliverkoista, jonka liikevaihtokehitystä yhtiö kuvaa heikoksi. Liiketulos putosi selvästi. Sen sijaan Technologies-yksikön liikevoitto hyppäsi peräti 153 prosenttia ylöspäin. Surin mukaan tätä edisti muun muassa Samsungin kanssa saavutettu lisenssisopimus.

Kiinteät verkot olivat toinen valopilkku.

Nokian liikevaihto paisui 5,9 miljardiin euroon 3,0 miljardista eurosta Alcatel-Lucentin oston ansiosta. Jos Alcatel-Lucent lasketaan mukaan vuoden takaisiin vertailulukuihin, liikevaihto olisi pudonnut 7 prosenttia.

Heikohkoa edessä 

Suri pitää Nokian tulosta vakaana. Hänen mukaansa laaja tuotevalikoima oli lisäksi ilmeinen etu neljänneksen aikana. 

–Vaikka odotamme vuoden viimeisen neljänneksen liikevaihdon olevan heikohko, uskon että tulemme saavuttamaan ohjeistuksemme mukaisen tuloksen koskien verkkoliiketoimintamme liikevaihtoa ja liikevoittoprosenttia, Suri ennakoi.

Hän korostaa Nokian tiukkaa kulukuria. Yhtiön 1,2 miljardin euron säästöohjelman on määrä päättyä vuoden 2018 aikana.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.