Mainos

Nokia Siemens Networksin alkutaipaleesta tulee haastava

Ericsson pitäisi voittaa tuotekehittelyssä, kiinalaiset kustannuksissa.

Nokian ja Siemensin verkkotoiminnot lyövät virallisesti hynttyyt yhteen aprillipäivänä. Nokia Siemens Networksin startti viivästyi lopulta vain kolmella kuukaudella, mutta Siemensin lahjusskandaaliin eivät uuden verkkojätin haasteet lopu.

-Tehtävää riittää, sillä näin mittavassa fuusiossa mikään ei tapahdu sormia napsauttamalla. Yrityskulttuurit on yhdistettävä, tuotteita karsittava ja ihan ensimmäiseksi pidettävä huolta asiakaspalvelun jatkuvuudesta, listaa eQ Pankin analyytikko Jari Honko.

Toimettomana Nokia ja Siemens tuskin ovat viime kuukaudet olleet. Yhtiön johtoon nouseva Simon Beresford-Wyliekin on jo aikaa sitten muuttanut Espoon Karamalmin pääkonttoriin.

-Strategisesti perushaasteena on, että yhtiö jää pitkän ajan teknologiajohtajan Ericssonin ja toisaalta kiinalaisten verkkoyhtiöiden kustannusjohtajuuden väliin, laajentaa FIM:in analyytikko Raine Vammelvirta.

Paineita lisää verkkobisneksen iso murros. Vielä alaa hallitsevista gsm-verkoista ollaan siirtymässä nopeampiin ja kattavampiin uuden teknologian verkkoihin.

-Vain aika tulee näyttämään, riittävätkö NSN:n muskelit. Kovasta pelistä on kyse, mutta vielä tuotepaletista ei pysty varsinaisia ratkaisuja puimaan, summaa Honko.

Siemens hyvitti

Siemensin lahjusjupakan puiminen viivästytti NSN:n alkua kolmella kuukaudella, mutta isoja muutoksia se ei yhtiöön tuonut. Siemens suostui hyvittämään sotkua, sillä se siirtää uuteen yhtiöön 700 miljoonaa euroa enemmän varallisuutta kuin Nokia.

-Eli Nokia nettosi lahjusskandaalista lopulta 350 miljoonaa euroa, tulkitsi Honko.

Nokian mukaan Siemensissä tehty laillisuustarkistus vaikutti myös pieneen määrään uuden yhtiön työntekijöitä. Isompi siivousurakka on kuitenkin edessä, sillä yhdistyvien verkkoyhtiöiden henkilöstöä odotetaan leikattavan 6000-9000:lla.

-En lähde arvioimaan, ilmoittaako uusi yhtiö henkilöstövaikutuksista ensimmäinen vai toinen päivä. Arvioidut vähennykset on mitoitettu neljälle vuodelle, sanoo viestintäpäällikkö Eija-Riitta Huovinen Nokiasta.

Oulussa pelätään

Mittavia irtisanomisia pelätään etenkin Nokian Ruskon tehtaalla Oulussa, missä yhtiöllä on 2250 työntekijää. Jonkin verran tuotantoa on myös Espoossa, mutta pääasiassa loput yhtiön 6750 Suomen-työntekijästä ovat tutkijoita, tuotekehittelijöitä ja hallintoväkeä.

-Peruskuvio on, että kustannuspaineet kasvavat ja tuotanto siirtyy halpamaihin. Suomen tilannetta en näkisi synkkänä, sillä Siemensin puolella näyttää olevan enemmän vähennystarvetta sekä Saksassa että muualla, Vammelvirta jatkaa.

Nokian verkkotoiminnot ovat myös olleet selvästi kannattavampia kuin Siemensin. Viime vuonna Nokian verkkotoimintojen liikevoittoprosentti lähenteli 11:tä, kun Siemensin ylsi reiluun 2 prosenttiin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.