Nokia myllää toimintojaan ja tavoittelee 700 miljoonan euron vuotuisia säästöjä – vähentää henkilöstöä

Verkkoyhtiö Nokia ryhtyy tavoittelemaan mittavia 700 miljoonan euron vuotuisia säästöjä 2:00

Nokia tavoittelee 700 miljoonan euron vuotuisia säästöjä. Yhtiön muutokset johtavat henkilöstömäärän leikkaukseen.

Video: Nokia saa 500 miljoonan euron lainan 5G-teknologian kehitystyöhön.

Verkkoyhtiön Nokian tavoitteena on 700 miljoonan euron vuotuiset säästöt ei-IFRS-liiketoimintakuluissa ja tuotannon yleiskustannuksissa vuoden 2020 loppuun mennessä verrattuna vuoden 2018 loppuun, ja säästöistä noin 500 miljoonan euron on arvioitu koostuvan liiketoimintakuluista.

– Nokia suunnittelee näiden säästöjen kertyvän laajalta alueelta, mukaan lukien investoinnit digitalisointiin automaation ja tuottavuudenlisäämiseksi, prosessien ja työkalujen virtaviivaistaminen, merkittävät vähennykset keskeisissä tukifunktioissa alan parhaidenkustannustasojen saavuttamiseksi, T&K-hankkeiden priorisointi arvon luomiseksi pitkällä aikavälillä, periytyneiden tuotteiden T&K-hankkeiden voimakas vähentäminen, ohjelmistokehityksen tehostaminen, valittujen läpi organisaation ulottuvien toimintojenyhdistäminen sekä lisävähennykset kiinteistöistä ja muista yleiskustannuksista, yhtiö kertoo.

Henkilöstömäärä vähenee globaalisti

Nokian mukaan muutokset johtavat henkilöstömäärän nettovähennykseen globaalisti.

Yhtiö neuvottelee henkilöstövähennyksistä paikallisten vaatimusten mukaisesti työntekijöiden edustajien kanssa, kun yksityiskohtaiset suunnitelmat on tehty. Yhtiö arvioinäiden suunniteltujen muutosten kertakustannusten olevan 900 miljoonaa euroa ja vaikutuksen kassavirtaan olevan noin 900 miljoonaa euroa.

– Jatkuva kustannusten seuranta on elintärkeää toimialallamme, sanoi tulosjulkistuksen yhteydessä toimitusjohtaja Rajeev Suri.

– Tänään julkistettu suunnitelma on looginen askel Alcatel-Lucentiin liittyvän muutosohjelman lähestyessä päätöstään. Yritysostontoteutumisesta lähtien olemme integroineet ja hakeneet synergioita. Nyt on aika keskittyä tehostamiseen ja varmistaa, ettäolemme kilpailukykyisiä kaikilla liiketoiminta-alueillamme, hän jatkaa.

– Vaikka nämä suunnitellut toimenpiteet ovat oikeita liiketoimintamme kannalta, tiedostamme niiden johtavan henkilöstövaikutuksiin ja suhtaudumme tilanteeseen vakavasti. Tulemme ponnistelemaan lujasti huolehtiaksemme niistä henkilöistä, joita suunnitellut muutokset koskettavat. Toimimme avoimesti ja tarjoamme tukea sitä tarvitseville, Suri sanoo.

Uusi Enterprise-liiketoimintaryhmä

Uudelleenjärjestelyohjelmalla Nokia pyrkii nopeuttamaan etenemistään strategisilla kasvualueilla, parantamaan edelleen asiakaslähtöisyyttään ja vähentämään merkittävästi kustannuksia.

Nokian painopistealueet ovat huipputehokkaat kokonaisvaltaiset verkot, laajeneminen uusiin yrityssegmentteihin ja itsenäisen ohjelmistoliiketoiminnan rakentaminen.

Nokia luo uuden Enterprise-liiketoimintaryhmän, joka yhdistää useita olemassa olevia toimintoja ja raportoi suoraan toimitusjohtajalle.

Yhtiö pyrkii vahvistamaan asemaansa 5g-aikakaudella lisäämällä Mobile Networks -liiketoimintaryhmän keskittymistä mobiiliradiotuotteisiin.

Yhtiö pyrkii vahvistamaan kykyään toimittaa alan johtavia, täysin integroituja ja testattuja Cloud Core -ratkaisuja keskittämällä ohjelmistoihin liittyvät toiminnot Nokia Software -liiketoimintaryhmään.

Kathrin Buvac on nimitetty Enterprise-liiketoimintaryhmän johtajaksi.

– Hän toimii tällä hetkellä Nokian strategiajohtajana ja on johtanut menestyksekkäästi yrityksen strategiaa läpi merkittävienmuutosvaiheiden viimeisen viiden vuoden aikana. Hän jatkaa Nokian johtokunnassa, Nokia kertoo.

Nokia kaavailee muutosten astuvan voimaan 1.1.2019.

Nokia toistaa ohjeistuksensa koko vuodelle 2020 aiemmin tänään julkistetun kolmannen vuosineljänneksen tulosraportin mukaisesti, jossa konsernitason ei-IFRS-liikevoittoprosentti on 12-16 prosenttia ja laimennettu ei-IFRS-osakekohtainen tulos 0,37-0,42 euroa.  

Lue myös:

    Uusimmat