Fortum julisti 100 miljoonan vähennystavoitteen

Energiayhtiö Fortum käynnistää tehostamisohjelman, jolla tavoitellaan sadan miljoonan euron vähennyksiä kuluihin vuoden 2025 loppuun mennessä. 

Tavoite vastaa noin 10:tä prosenttia konsernin vuoden 2022 kiinteistä kuluista, ja yhtiö ennakoi, että tavoitteen saavuttaminen vaatii myös henkilöstövähennyksiä.

Toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoi, että Fortumin on ryhdyttävä toimenpiteisiin hallitakseen vallitsevaa epävarmaa markkinatilannetta ja turvatakseen kilpailukykynsä pitkällä aikavälillä.

– Fortum on kooltaan paljon pienempi yritys kuin vuosi sitten. Meidän on priorisoitava ja sopeutettava toimintojamme vastaamaan nykyistä rakennettamme. Haemme tehokkuutta leikkaamalla kustannuksia ja organisoimalla uudelleen heikommin kannattavia liiketoimintojamme. Haluamme varmistaa, että olemme hyvässä kunnossa ja valmiina vastaamaan kysyntään sen elpyessä, Rauramo sanoo tiedotteessa.

Fortum aloittaa seuraavaksi tehostamisohjelmansa tarkemman suunnittelun ja tiedottaa siitä myöhemmin.

Tiedotustilaisuudessa talousjohtaja Tiina Tuomela totesi, että kaikki Fortumin liiketoiminta-alueet käyvät toimintansa läpi kustannusten vähennysten kannalta. Tuomelan mukaan on selvää, että pienentyneen yhtiön tukitoiminnot tulevat kutistumaan.

Fortumin henkilöstömäärä oli syyskuun lopulla noin 5 400 ihmistä. Yhtiön irtautuminen Uniperista ja Venäjältä merkitsee, että henkilöstömäärä on reilun vuoden aikana laskenut yli 20  000:sta.

Fortum ei vielä tänään ryhtynyt arvioimaan, kuinka suuria henkilöstövähennyksiä tehostamisohjelma tulee aiheuttamaan ja miten ne kohdistuvat Suomeen.

Kurssi singahti nousuun

Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto laski heinä-syyskuussa 226 miljoonaan euroon viime vuoden 354 miljoonasta. Rauramo totesi, että tuloksessa näkyy Pohjoismaiden aiempaa alhaisempi sähkön spot-hinta mutta Fortum on kyennyt silti pitämään saavutetun sähkönhinnan hyvällä tasolla.

Lähiaikoina Fortum keskittyy Rauramon mukaan epävarmuuden hallintaan, kun maailmantalouden kasvunäkymät ovat heikot, inflaatio korkea eikä nykyinen korkotaso tue investointeja. Fortum alensi tulosjulkistuksen yhteydessä kasvuinvestointeja koskevaa ohjeistustaan enintään 1,5 miljardista eurosta enintään 1 miljardiin euroon tämän ja kahden seuraavan vuoden osalta.

Tulosjulkistus sai varsin myönteisen vastaanoton pörssissä, jossa Fortumin osake oli puolenpäivän jälkeen yli kuuden prosentin nousussa.

Lue myös:

    Uusimmat