Noin 1700 sotilasta nostanut kanteen valtiota vastaan

Kymmenen vuotta sitten voimaan astunut sotilaseläkelakiuudistus huononsi eläkkeen karttumista osalla sotilaista.

Noin 1700 sotilasta on nostanut kanteen valtiota vastaan eläke-etujensa huononemisen vuoksi.

Kiistassa on kyse kymmenen vuotta sitten voimaan tulleesta sotilaseläkelain uudistuksesta, joka huononsi eläkkeen karttumista osalla sotilaista. Tuolloin esimerkiksi täyden sotilaseläkkeen saannin raja nostettiin 25:sta 30:een palvelusvuoteen. Myös eläkekertymää muutettiin.

-Muutaman prosentin eläkemenetyksistä paljastui vasta lain kirjoittamisen jälkeen se, että ne ovat pahimmillaan jopa viisi prosenttia. Nimenomaan on kysymys siitä, että eläkemenetykset olivat prosentuaalisesti huomattavasti suuremmat sotilaiden kuin muiden henkilöstöryhmien osalta, sanoo pääluottamusmies Mikko Äikäs Päällystöliitto ry:stä.

Puolustusvoimien henkilöstöjohtaja Pasi Lankisen mukaan sotilaat eivät kärsineet uudistuksesta muihin ammattiryhmiin verrattuna.

-Kyllä he olivat siinä mukana samassa rintamassa, missä muutkin valtion työntekijät. Tämä oli osa sitä kokonaispakettia, valtion eläkeuudistusta.

Lähes parituhatta sotilasta uskoo kuitenkin kärsineensä vääryyttä. Sotilaat hakevat nyt valtiolta korvauksia, jotka vaihtelevat 1000 eurosta jopa 300 000 euroon. Sotilaita edustavan asianajotoimiston mukaan korvausten yhteissumma on noin 45 miljoonaa euroa.

Upseeriliiton järjestöpäällikkö Kari Haapasen mukaan kanteen on jättänyt noin 400 upseeria ja noin 1100 opistoupseeria. Loput kanteen jättäneistä ovat rajavartijoita ja sotilasammattihenkilöitä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 02.05.2005)

Lue myös:

    Uusimmat