Mainos

Nobelin kirjallisuuspalkinto José Saramagolle

Portugalilainen José Saramago sai tämän vuoden Nobelin kirjallisuuspalkinnon, joka on suuruudeltaan 7,6 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 4,7 miljoonaa markkaa. Hän on Portugalin ensimmäinen nobelisti ja maansa tunnetuin kirjailija.

Ruotsin akatemia toteaa perusteluissaan, että Saramago on kehittänyt omintakeisen ja monikerroksisen romaanitaiteen. Saramagon kirjallinen tuotanto esittäytyy teoksina, jotka enemmän tai vähemmän väittävät vääräksi toistensa sisällön. Kaikissa yritetään päästä käsiksi pakenevaan todellisuuteen.

Hän on julkaissut kymmenkunta romaania. Hän on kirjoittanut myös esseitä, runoja ja dramatiikkaa. José Saramago ei ollut mikään yllätysnimi viime vuoden Dario Fon tapaan. Hänen nimensä on ollut jo vuosia esillä, kun on veikkailtu mahdollisia palkinnonsaajia.

Saramago täyttää ensi kuussa 76 vuotta. Hän syntyi maanviljelijäperheeseen pienessä Azinhagan kylässä Lissabonista pohjoiseen. Vuodesta 1992 hän on asunut Lanzarotessa Kanariansaarilla.

Saramagon teoksia on julkaistu 25 maassa. Hän on saanut monia palkintoja: mm. portugalinkielisen maailman tärkeimmän kirjallisuuspalkinnon Premio Camoesin.
(STT-TT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.