Mainos

Niuvanniemen potilas kateissa jo kolmatta päivää: ”Päihteet lääkkeettömyyttä isompi riski”

Niuvanniemen sairaalasta luvatta poistunut mies kärsii vaikeista mielenterveysongelmista. Joidenkin käytössä olevien lääkkeiden vaikutus loppuu muutamassa päivässä.

Luvatta poistunut mies oli Niuvanniemessä tahdosta riippumattomassa hoidossa ja hänellä oli todettu muun muassa paranoidinen skitsofrenia. Poliisin mukaan hän saattaa olla vaaraksi itselleen ja muille.

Psykiatrisen vankisairaalan Vantaan yksikön ylilääkäri Alo Jüriloo kertoo, että vaikeahoitoisessa skitsofreniassa käytetään Niuvannimessä yleisesti Leponex-nimistä tehokasta psykoosilääkettä. Se vähentää potilaiden itsetuhoisuutta ja väkivaltaisuutta.

Lääke on kuitenkin lyhytvaikutteinen, ja lääkityksen äkillinen lopettaminen voi näkyä jo seuraavana päivänä. Lääkitystä on tarkoitus käyttää säännöllisesti ja lääkityksen loppuessa esimerkiksi harhaisuus voi paheta.

– Yleensä ei tee hyvää, jos lääkitys jää nopeasti pois. Vaikutus on yksilöllinen, mutta jotkut potilaat voivat mennä huonoon kuntoon nopeastikin, Jüriloo kertoo.

Potilailla on toisinaan myös pidempiaikaisesti vaikuttavia lääkkeitä, joita yhdistetään muuhun lääkitykseen.

– Yllättävät poistumiset aiheuttavat kuitenkin aina riskejä, Jüriloo painottaa.

Päihteiden käyttö lisää riskiä

Jüriloo pitää skitsofreniapotilaan mahdollista päihteiden käyttöä jopa lääkityksen loppumista suurempana riskinä. Päihtymistila heikentää esimerkiksi impulssikontrollia.

– Jos potilas ottaa vähän olutta, voi vaikutus olla suurempi kuin lääkkeen lopettamisella, hän kertoo.

Hän muistuttaa, ettei skitsofreniapotilaan keskimääräinen väkivaltariski ole kovin korkea, ja hoidon piirissä olevat harvoin uusivat teon.

– Mutta riski räjähtää käsiin, jos mukaan tulee päihteiden käyttö. Jos skitsofreniapotilas käyttää päihteitä, kasvaa väkivaltateon riski noin 25-kertaiseksi perusväestöön nähden.

Alo Jüriloo ei tunne tapausta tarkkaan, mutta painottaa, että Niuvanniemen sairaalassa harkitaan tarkoin ulkoilulupien myöntämistä.

– Poistumisen taustalla ei usein ole mitään dramaattisempaa, ja potilaat palaavat takaisin. Voi olla niinkin yksinkertainen syy, että hyvällä säällä on ollut vaikea vastustaa kiusausta lähteä terassille.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.