Niinistö: Malttia Emu-tulkintoihin

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö neuvoo suhtautumaan maltillisesti viime aikoina esitettyihin Emu-kyselytutkimusten tuloksiin. Kahden tuoreen kyselyn mukaan suuri osa kansalaisista suhtautuu kielteisesti Suomen Emu-jäsenyyteen, jos siihen liitytään ensimmäisten maiden joukossa. Keskustan Mauri Pekkarinen arvostelee Niinistön ja pääministeri Lipposen tapaa tulkita mielipidetiedusteluja.

Niinistö arvioi Turun Sanomiin kirjoittamassaan kolumnissa, että Emun kannatus saattaa olla aivan eri tasolla kuin pintapuolinen tarkastelu antaa ymmärtää.

Todellinen kannatus voi Niinistön mukaan tulla ilmi mm. siinä, että EVAn tutkimuksen mukaan jopa puolet kansalaisista kannattaa, ja vain kolme kymmenestä vastustaa Suomen liittymistä Emuun, jos useimmat EU-maat liittyvät rahaliittoon.

Niinistö sanoo itse uskovansa vakaasti laajan Emun toteutumiseen. Niinistö muistuttaa, että suomalaisten valmius hyväksyä Suomen jäsenyys Emun kolmannessa vaiheessa on myös tutkimustulosten mukaan lisääntynyt.

-Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn raportista kävi ilmi, että lähes 80 prosenttia vastanneista piti Suomen Emu-jäsenyyttä ensimmäisten maiden joukossa melko todennäköisenä tai sitä varmempana, Niinistö perustelee.

Vastuuta päättäjiltä

Niinistö katsoo tutkimusten osoittavan ainakin sen, että enemmistö kansalaisista kaipaa selvästi lisää tietoa.
-Nyt tarvitaan myös poliitikoilta ja muilta yhteiskunnallisilta toimijoilta vastuullisuutta, Niinistö korostaa.

Niinistö viittaa kehitykseen Emu-liittymiseen kielteisen kannan ottaneessa Ruotsissa, jossa elinkeinoelämä, maltillinen kokoomus ja useat ay-johtajatkin ovat puhuneet hyvin myönteisesti Emu-jäsenyydestä.

Niinistö arvostelee Emun vastustajia "Tukholman kortin" käyttämisestä vastuun pakoiluun samalla tavoin kuin aikoinaan käytettiin "Moskovan korttia".

Kaksi viime aikoina julkaistua kyselytutkimusta on todennut suuren osan suomalaisista suhtautuvan kielteisesti Suomen liittymiselle Emuun ensimmäisten maiden joukossa. EVAn tutkimuksessa vain joka viides vastaaja kannatti liittymistä. Suomen Gallupin tutkimuksessa 57 prosenttia vastanneista suhtautui varauksellisesti nopeaan Emu-jäsenyyteen.

Pekkarinen: Kelvotonta opastusta

Keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen arvostelee pääministeri Paavo Lipposen (sd.) ja valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) tapaa tulkita Emua koskevien mielipidemittausten tuloksia.

Pekkarinen sanoi tänään, että hallituksen johtokaksikko osoittaa "Emu-opastuksellaan" vaarallista piittaamattomuutta kansalaismielipiteestä.

Pekkarinen ei kelpuuta Niinistön väitettä, jonka mukaan kansalaisten enemmistö voisi hyväksyä liittymisen Emuun, jos useimmat EU-maat ovat mukana.
-On selvää, että Suomen kannalta laajaa Emua ei synny alkuvaiheessa. Sekä Ruotsi, Tanska että Iso-Britannia pitävät ainakin toistaiseksi omat valuuttansa. Suomalaisten kantaa tuskin muuttaisi se, vaikka Italia tai Portugali olisivat yhteisvaluutassa, sanoi Pekkarinen.

Pääministeriä Pekkarinen arvostelee galluppien viestien muuttamisesta.
-Hän laskisi mukaan ne puolue-eliitin kannat, jotka on puristettu painostamalla hallitusyhteistyön jatkumisella, Pekkarinen paheksui.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat