Niinistö EU:n yhteisestä armeijasta: Kannatan ajatusta vahvasti

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kannattaa vahvasti sitä, että EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ajatusta EU:n yhteisestä armeijasta kehitetään.

 Presidentti sanoi STT:lle, että Suomen olisi hyvä olla mukana tukemassa tätä ajattelua.

Presidentti piti Junckerin ajattelua erittäin mielenkiintoisena. Euroopan unioni on rauhan pohjalle rakennettu, ja se on keskeinen arvo, joten on outoa, että ei ole mitään tukena sen takaamiseksi, Niinistö sanoi.

Hän sanoi presidenttinä itse johdonmukaisesti kannattaneensa samantyyppistä ajattelua. Junckerin ehdotuksesta hän ei ollut kuullut ennen sen julkistamista.

– Suomen olisi hyvä olla mukana tätä tukemassa. Se olisi vakava ja aito osoitus, että EU puolustaa arvojaan. Sillä olisi myös eurooppalaisen hyväksymisen kanssa tekemistä: kansalaiset arvostavat näissä olosuhteissa erityisesti, jos EU todella ottaa tehtäväkseen rauhan ja vakauden voimakkaammin kuin tähän asti, Niinistö sanoi.

Venäjä syynä 

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) pitää Junckerin perusajatusta EU:n yhteisestä armeijasta kannatettavana, mutta ei usko kaikkien EU-maiden osallistumisen olevan realismia. Haglund viittaa esimerkiksi Natoon sitoutuneisiin Tanskaan ja Britanniaan, jotka eivät halua päällekkäisiä rakenteita. Haglundin mukaan kokemukset EU:n nopean toiminnan joukoista eivät ole kovin hyviä, sillä joukkoja ei ole koskaan käytetty. 

Juncker perustelee ehdotustaan Welt am Sonntag -lehdelle antamassaan haastattelussa muun muassa kiristyneillä väleillä Venäjään. Armeija toimisi hänen mukaansa pelotteena ja olisi ollut hyödyllinen Ukrainan kriisin aikana.

– Ukraina ei ole EU:n jäsen, joten tähän väittämään on vaikea yhtyä, Haglund sanoi.

Niinistö ei kommentoinut tarkemmin sitä, mitä Venäjällä ajateltaisiin, jos EU rakentaisi oman armeijansa.

– Se ei ole meidän päänsärkymme. Mutta kun meillä on EU, joka on rakennettu rauhalle, on tämä mitä luonnollisin asia, Niinistö sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat