Mainos

Niinistö budjettiriihessä: Henki on hyvä, mutta puheet pahoja

Niinistö kavahti budjettiriihen rahakiistojen määrää. Sava-maksuun alettiin hakea ratkaisua heti.

Hallitus kiistelee tänään alkaneessa budjettiriihessään tavanomaista suuremmista menojen lisäyksistä.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) laski, että ehdotettujen menolisäysten yhteismäärä on 750 miljoonaa euroa. Hän muisteli, että aiemmin vastaava luku on ollut vain noin neljänneksen siitä.

-Henki on hyvä, mutta puheet pahoja, Niinistö kuvaili budjettineuvottelujen loppusuoran tunnelmia.

Niinistö kertoikin toivoneensa, että menolisäyksiä ajavat ministerit miettisivät vielä itse tykönään, voisiko vaatimuksia rukata realistisempaan suuntaan.

Suurimmat rahakiistat käydään sosiaali- ja terveys- sekä työministeriön rahoista. Käytännössä kysymys on erityisesti terveydenhuollon ja työllisyysrahoista. Pienempien asioiden joukossa vaatimuslistalle tupsahti myös sieltä jo kerran poistunut partisaanien uhrien tuki.

Niinistön tavoitteena oli, että kiistellyn sairausvakuutusmaksun korotuksen kohtalo ratkaistaisiin vielä tänä iltana. Hän pyysi loppuillan neuvotteluun jokaiselta hallitusryhmältä vastauksen siihen, ovatko ne ehdottomasti vastaan maksun korotusta vai hyväksyisivätkö mahdollisesti jonkin muun mallin kuin ehdotetun korotuksen.

Aiemmin hallituspuolueet olivat torjuneet Niinistön korotusmallin hyvin selvästi. Sen mukaan maksua olisi korotettu 1,5:stä 2,0 prosenttiin. Samalla eläkeläisten maksama maksua olisi nostettu 1,9 prosentista 2,0 prosenttiin.

Sairausvakuutusmaksun ratkaisemisella pidettiin kiirettä jo senkin vuoksi, että vasta sen jälkeen hallitus voi sopia mahdollisista veronalennuksista. Osa veronalennuksista oli tarkoitus rahoittaa korottamalla sava-maksua.

Hallituspuolueet ovat olleet eri linjoilla siitä, missä vaiheessa mahdollisista veronalennuksista päätetään vai annetaanko niitä ollenkaan. Tänään näytti siltä, että veroratkaisut tehdään budjettiriihessä ja mahdollisen tuloratkaisun voiteluaineeksi varataan joitakin työllisyyttä edistäviä toimia.

Työelämän isot kiistat ratkaistu


Hallitus sai budjettiriiheensä myös joukon ehdotuksia, jotka tähtäävät työttömien saamiseksi työelämään. Kansliapäälliköiden työryhmä varoi kuitenkin puuttumasta työelämän suuriin poliittisiin kiista-asioihin kuten työttömyysturvan tasoon.

Tavan mukaan hallitus sai budjettiriihensä aluksi selvityksen talouden näkymistä. Valtiovarainministeri Niinistö huomautti, että ensi vuodelle ennustettu 2,8 prosentin talouskasvu perustuu siihen toiveeseen, ettei yksikään kansainvälisen talouden riskeistä laukeaisi.

Niinistön mukaan budjettiehdotuksen nettovelkaantuminen on tässä vaiheessa noin 166 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 22.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.