Niina ja Lauri kaipasivat "paussia oravanpyörästä", muuttivat pakettiautoon ja lähtivät kiertämään Eurooppaa: "Parasta tässä on se, että saa itse valita, mistä huomenna herää"

Suomalainen pariskunta kaipasi ”paussia oravanpyörästä” – päättivät lähteä uniikille matkalle 1:00
Niina ja Lauri ovat kiertäneet Eurooppaa vuoden verran neljän neliön pakettiautoltaan. Tältä heidän elämänsä näyttää!

Niina Luomajoki, 26, ja Lauri Väätäjä, 26, ovat kiertäneet Eurooppaa pakettiautolla lähes vuoden. Pakettiauto toimii kotina ja pariskunta elättää itsensä etätyöllä ja vuokratuloilla. Erikoiseen elämäntyyliin johti kyllästyminen "oravanpyörään". MTV Uutiset tavoitti pariskunnan Kroatiasta.

Pariskunta lähti matkaan 16.7. 2018. Alun perin viikonloppureissuja varten hankittu pakettiauto muutettiin mukana kulkevaksi kodiksi.

– Yhtäkkiä päätimme pidentää viikonloppua. Paikoillaan junnaava arki ei oikein sopinut meille. Koimme molemmat, että tarvitsemme paussia oravanpyörästä, Niina kertoo.

Suomenlahden yli etelänaapuriin

He lähtivät aluksi Viroon ja jatkoivat sieltä Baltian läpi Puolaan.

– Puolasta tehtiin pikamutka Tsekkeihin. Prahassa käytiin vähän katsomassa kaupunkia. Yleensä etsimme pakulla paikkoja, joihin ei muuten matkaillessa tulisi mentyä, Niina jatkaa.

Pariskunta osallistui myös Saksan Oktoberfestiin ja ehti pyörähtää muun muassa Belgiassa.

Tämän jälkeen matka jatkui Ranskan läpi Pohjois-Espanjaan. Talven he viettivät Etelä-Portugalin auringon alla ja kiertelivät keväällä eri puolilla Etelä-Eurooppaa. Bosnia-Hertsegovinakaan ei jäänyt näkemättä.

– Parasta tässä on se, että saa itse valita, mistä huomenna herää. Saa nähdä ja kokea asioita, jotka muuten jäisivät haaveeksi. Missään ei ole pakko olla. Jos sataa, voi lähteä aurinkoon. Jos rannat kyllästyttävät, voidaan siirtyä vuoristoon, Niina sanoo.

Suomesta mukana telttasauna

Kotimaan kulttuuri ei ole ainakaan täysin unohtunut, sillä Lauri ja Niina ottivat mukaansa telttasaunan.

– On mahtavaa myös löytää paikkoja, jossa voimme olla ihan kahdestaan ja pistää vaikka saunan pystyyn ja uida.

Muutaman neliön pakettiauto toimii pariskunnan kotina.

– On hauskaa, että puhumme makuuhuoneesta, keittiöstä, kellarista ja vintistä tällaisessa pienessä pakettiautossa, Niina naurahtaa.

Matkalla on tehty myös töitä

Tavallisia elämän realiteetteja pariskunta ei ole unohtanut. He ovat pitäneet kirjaa menoistaan ja täysin ilman arjen askareita ei reissussa ole oltu: Niina sai opinnäytetyönsä valmiiksi juuri ennen matkaa ja sai töitä reissun aikana. Hän sai graafisen suunnittelijan työtä, jota oli mahdollista tehdä etänä.

– Tienestit ovat riittäneet reissukulujen kattamiseen, Niina kertoo.

Säästämäänkin on opittu.

– Kulut ovat nyt huomattavasti pienemmät. Ollaan eletty ihan murto-osalla siitä, millä ennen elettiin. Kirjaa ollaan pidetty siitä, mihin kaikkeen rahaa menee, he sanovat.

Pariskunta on laskenut käyttävänsä keskimäärin noin 1200 euroa kuukaudessa reissun päällä ollessaan. Kustannukset riippuvat luonnollisesti siitä, missä maassa ollaan.

– Eniten rahaa menee dieseliin ja ruokaan. Ravintoloissakin käydään välillä. Aina ei jaksa itse kokkailla, vaikka yleensä niin pyrimme tekemään, Niina selventää.

Matka vaati valmisteluja

Reissua valmisteltiin vuoden verran.

Niina ja Lauri irtisanoivat silloiset työnsä. Niina irtisanoi myös Oulussa olleen asuntonsa ja hänen tavaransa siirrettiin pahvilaatikoissa Laurin omakotitaloon.

– Vuoden jälkeen olimme sitten varmoja, että tämä täytyy toteuttaa. Ajatus oli vain, että nyt lähdetään. Molempien elämä oli kyllä aivan kunnossa, mutta tuntui vain siltä, ettei paikoilleen asettuminen ole vielä se meidän juttu. Jotakin puuttui, he kuvailevat.

Pariskuntaa ei huoleta koti-Suomeen jäänyt elämä.

– Ystävät ja perhe säilyvät aina. Eivät he sieltä katoa mihinkään. Töiden jättäminen kyllä hieman jännitti. Siinä vaan menin pomolle sanomaan, että nyt sitten lähden, Niina kertoo.

– Irtisanoutuminen oli varmaan vaikein paikka, mutta ei se muuten jännittänyt, Lauri jatkaa.

Reissu on myös parisuhdetesti

Niinan ja Laurin parisuhde muuttui reissun myötä etäsuhteesta avoliitoksi.

– Ensin Lauri muutti luokseni Rovaniemeltä. Halusimme vähän testata, että miten se saman katon alla asuminen sujuu, Niina kertoo.

Pariskunta on ollut yhdessä kolmisen vuotta.

– Aika tuore pariskunta siis olemme. Toisen vuoden ajan olemme nyt olleet sitten täällä tien päällä yhdessä. Tämä matka otettiin myös  parisuhdetestinä. Jos pystymme elämään neljässä neliössä vuoden, niin pärjäämme varmaan isommassakin asunnossa yhdessä, Niina naurahtaa.

Pieni pakettiauto ei Niinan mukaan anna tilaa riitelylle.

– Tällainen pieni tila kun on, niin asiat on vain pakko selvittää. Kaikki on suhteen osalta ihan loistavasti. Emme ole kertaakaan tapelleet.

Suomeen paluu siintää edessäpäin

Tällä hetkellä pariskunta on Kroatiassa, josta he suunnittelevat jatkavansa Unkariin ja Sloveniaan. 

Suomeen he suunnittelevat palaavansa elokuussa. Laurin talo on yhä Rovaniemellä.

– Otamme sitten varmaan Rovaniemen tukikohdaksi vähäksi aikaa, he pohtivat.

Niina suunnittelee jatkavansa nykyistä työtään graafisensa suunnittelijana, jota hän on tehnyt etänä reissusta käsin. Työn hän sai pariskunnan majaillessa vielä Espanjassa.

Suomessa alkaa remontti

Laurilla puolestaan on suunnitelmissa remontoida Rovaniemellä sijaitseva talonsa, joka on ollut vuokralla pariskunnan reissun ajan.

Uudelleen reissuun lähtökään ei ole pois suljettu vaihtoehto.

– Olemme katselleet vinkkejä näistä pakettiautokotien rakentamisesta ja menemme varmaan syksyllä sitten Ruotsiin ja Norjaan. Ehkä joskus taas pidemmäksi aikaa reissuun, pariskunta myhäilee.

Niinan ja Laurin elämäntyyli ei ole täysin poikkeuksellinen.

– Se on yllättänyt, kuinka yleistä tällainen on. Moneen pakettiautolla reissaavaan olemme tutustuneet. Heidän kanssaan on hauska vaihtaa kuulumisia. Reissupakuilijoilla on vähän kuin oma yhteisönsä ja rakentamisvinkkejäkin annetaan toisillemme, Niina kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat