Niger heitettiin ulos Afrikan unionista – "Sotilaallinen väliintulo ei ole pois laskuista"

Afrikan unioni jäädytti tiistaina länsiafrikkalaisen Nigerin jäsenyyden siihen asti, kunnes maahan saadaan jälleen siviilihallinto. Samalla unioni muistutti, että sotilaallinen väliintulo siviilihallinnon palauttamiseksi on edelleen mahdollinen.

Afrikan unioni piti jo viime viikolla kriisikokouksen, jossa jäsenmaat yrittivät sovitella erilaisia näkemyksiään Nigerin kriisistä. Länsi-Afrikan maiden talousjärjestö Ecowas on jo aikaisemmin uhannut Nigeriä sotilaallisella väliintulolla ja määrännyt sille talouspakotteita.

Nigerissä vallan kaapannutta junttaa johtava Abdourahamane Tiani on ehdottanut kolmen vuoden siirtymäaikaa siviilihallintoon palaamiselle.

Ecowasin johtoon kuuluva Abdel-Fatau Musah kuvaili juntan ehdotusta "vitsiksi" ja sanoi, ettei sitä tulla koskaan hyväksymään.

– Haluamme, että perustuslaillinen järjestys palautetaan niin pian kuin mahdollista. Sotilaallinen väliintulo ei ole pois laskuista, hän uhkasi.

Sotilaat kaappasivat vallan Nigerissä viime kuun lopussa. Nigerin vallankaappaus oli jo neljäs Sahelin alueella sitten vuoden 2020. Tätä ennen sotilaat ottivat vallan Burkina Fasossa, Guineassa ja Malissa.

Lue myös:

    Uusimmat