SM-liigan tähtipakki miettii uransa jatkoa: "Sääli, että peli on mennyt tuohon suuntaan"

1.03869309
Videolla kooste TPS:n ja HPK.n sarjan huipennuksesta.

Puolustaja Ilkka Heikkinen, 34, pelasi tehokkaan kauden TPS:ssä, mutta jatkuvat vammat söivät miestä niin paljon, että hän kyseenalaisti koko lajin mielekkyyden. Uran jatko on nyt vaakalaudalla. Heikkinen latelee kovia sanoja nykykiekon taklauspelistä – tai sen puuttumisesta. 

Ilkka Heikkinen vastaa remontin keskeltä puhelimeen kotoaan Raumalla. Hänet on totuttu näkemään SM-liigakaukaloissa taitavana mailankäsittelijä, mutta saha ja vasarakin pysyvät ilmeisesti kädessä. 

– Kyllä jotain pystyn tekemään itsekin, Heikkinen hymähtää. 

Jos kaikki palaset olisivat kohdallaan, Heikkinen olisi remonttihommien sijaan valmistautumassa torstaina alkavaan SM-liigaan. Mutta ei, hänellä ei ole sopimusta vielä ensi kaudeksi. 

Eikä välttämättä ole enää koskaan. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Aloin olla fyysisesti romuna"

Heikkinen miettii vakavasti uransa jatkoa. Hän ei etsi aktiivisesti pelipaikkaa, muttei ole lyönyt lopullisesti uralleen pistettä. 

Hän sanoo keränneensä motivaatiota raskaan viime kauden jälkeen. 

– Aloin olla fyysisesti romuna. Laitoin kaiken likoon mitä kropasta sai, mutta ei liikkuminen ollut parhaimmillaan kremppojen takia. 

"En voinut leikkiä lasten kanssa, kun paikat sattuivat niin paljon ja piti maata vaan sohvalla."

Heikkinen, 34, näki jääkiekkoilijan elämän karumman puolen viime kaudella, kun vapaa-aikakin meni vammoista palautumiseen. 

– Elämä oli hokia ympäri vuorokauden. En voinut leikkiä lasten kanssa, kun paikat sattuivat niin paljon ja piti maata vaan sohvalla. 

Ainakaan taidoista uran jatkumisen ei pitäisi olla kiinni, sillä hän pelasi hyvän kauden. Heikkinen nakutteli pakin paikalta komeat tehot 11+29=40. 

Mutta sitten on pari muutakin muuttujaa. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Kukaan ei uskalla taklata"

Heikkinen asteli tunteellisessa tilassa mediaväen eteen TPS:n viime kauden viimeisen ottelun jälkeen. TPS oli juuri hävinnyt tulevalle mestarille HPK:lle pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella viidennessä ottelussa jatkoajalla 2–3 

Heikkinen oli lentänyt ulos jo avauserässä. Hän sai 5+20 minuutin rangaistuksen pään tai niskan alueelle kohdistuvasta taklauksesta. Filip Krivosik jäi makaamaan jäähän taklauksen jälkeen. 

Heikkinen antoi ottelun jälkeen kärkkäitä lausuntoja SM-liigan taklauspelistä. Hänen mielestään sääntömuutokset ovat tappaneet taklauspelin. 

Kun kauden loppumisesta on kulunut jo kuukausia, suurin tunnemyrsky on laantunut, vaikka asiasta Heikkinen on edelleen samaa mieltä.

"Taklausten pitäisi olla iso osa jääkiekkoa." 

– Tuomarit pelkäävät päähän kohdistuneita taklauksia liikaa. Kukaan ei uskalla, kun pelätään pitkiä pelikieltoja. Ei ole mitään järkeä taklata, kun siitä saa neljä peliä pelikieltoa. 

– Sääli, että peli on mennyt tuohon suuntaan, koska taklausten pitäisi olla iso osa jääkiekkoa. Haluaisin nähdä niitä vielä kymmenenkin vuoden päästä. 

Heikkinen sanoo ymmärtävänsä tavallaan tuomareita, jotka yrittävät noudattaa ylempää annettuja sääntöjä ja tehdä tulkintoja kovassa vauhdissa ja paineessa. 

– Niitä tilanteita voisi sitten tarkastella rauhassa videolta jälkikäteen. 

Jääkiekkojohdon suhtautuminen taklauspeliin on kysymys, joka tulee linjaamaan lajin luonnetta tulevina vuosina. Yksinkertaisesta asiasta ei ole kysymys, sillä taklauspeli on ollut aina merkittävä osa jääkiekon viihdyttävyyttä. Toisaalta pelaajien turvallisuus on tärkeä asia.

Esimerkiksi jääkiekkotoimittaja Petteri Sihvonenehdotti Hämeen Sanomissa, että sääntöjä pitäisi muovata enemmän naisten jääkiekon suuntaan ja rajoittaa taklauspeliä. 

Kasvaneet vauhdit ovat tehneet taklauksista entistä vaarallisempia. Samalla epäonnistuneet, ohi ajetut taklausyritykset voivat koitua omalle joukkueelle kohtalokkaaksi – kun yksi pelaaja on pois pelistä, kolahtaa helposti omissa. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Taklausvideoista kärkikynähehkutuksiin

On lievästi yllättävää, että juuri Heikkinen tuli ulos niin voimakkaasti taklauspelistä, vaikka hänkin kuuluu niihin pelaajiin, jotka ovat aina uskaltaneet sanoa mitä ajattelevat. 

Heikkinen on tunnettu enemmänkin loistavana kiekollisena pakkina, joka tekee tuhoja ylivoimalla kovan laukauksensa ansiosta. Hän on toki aina taklannutkin, muttei profiloitunut kaukaloiden "kovikseksi". 

– Jokaisella voi olla asiasta oma mielipide, mutta toivon vaan, ettei laji mene tuohon suuntaan. 

"Olen pelannut aikana, jolloin äijiä vedettiin ihan surutta kylmäksi."

Taklauskeskustelussa puhutaan usein siitä, että onko vastuu taklattavalla tai taklatulla. Heikkinen painottaa, että taklattavallakin on iso vastuu. 

 – Olen pelannut aikana, jolloin äijiä vedettiin ihan surutta kylmäksi. Ei niistä tullut ikinä jäähyjä. Kyllä siinä oppi, ettei kaukalossa voi pelata pää alhaalla. 

– Sääntöjä on muovattu siihen suuntaan, että puhtaastakin taklauksesta tulee jäähy, jos se on kova. Se on ihan väärä suunta. Kun se sääntö julkistettiin, olin, että huh huh. 

Heikkinen sanoo saaneensa tukea näkemyksilleen varsinkin kokeneemmilta pelaajilta. 

– En tiedä, että kiinnostaako nuorisoa enää edes taklata, koska se sattuu. Katsellaanko vaan YouTube-videoilta, miten kärkikyniä vedetään? Me katsoimme Don Cherryn Rock'Em Sock'em -videoita ja olimme ihan intona. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Filmaajat ja naamanhierojat kuriin

Heikkinen avautui voimakkaasti HPK:n pelaajien filmaamisesta ottelusarjan jälkeen. Hän kommentoi, että pelaajat pitelivät kasvojaan koko ajan kalastellakseen jäähyjä. 

Puolustaja sanoo ymmärtävänsä satunnaiset filmaukset pudotuspeleissä, mutta Filip Krivosikin käytös viime kauden päätöspelissä jäi kismittämään.  

"Jos olisi koko ajan pelko perseessä myllyistä, kyllä sikailut vähenisivät."

– Hän naureskeli siellä jään pinnassa.

Ennen vanhaan filmaajat ja "pikkusikailijat" pantiin kuriin pudottamalla hanskat. Tappelut ovat jääkiekossa vähentyneet maailmanlaajuisestikin, ja varsinkin kahden tappeluun erikoistuneen nyrkkisankarin väliset showtappelut ovat lähes hävinneet kokonaan. 

Heikkinen ehdottaa, että tappeluista tulisi vain viiden minuutin rangaistus NHL:n tapaan. 

– Jos olisi koko ajan pelko perseessä myllyistä, kyllä sikailut vähenisivät. Nyt kaikki 18-vuotiaat ovat hieromassa hanskalla naamaan, kun heille ei käy mitenkään. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Rahasta ei ole enää kiinni"

Heikkinen harjoittelee Raumalla itsekseen ja käy jäällä harrastekiekkojoukkue Morning Starsin kanssa. Vammat on selätetty, joten fyysistä estettä huippujääkiekon jatkamiselle ei ole. 

Heikkisellä ei ole enää omaa agenttia, vaan hän hoitaa itse omat asiansa. 

"Puolivaloilla en halua pelata missään."

– Rahasta ei jääkiekon jatkaminen ole enää kiinni, voisin pelata vaikka ilmaiseksi. Kyse on siitä, että jaksanko ja onko viimeistä paloa. 

– Puolivaloilla en halua pelata missään, se ei ole kenenkään kannalta oikein. 

Tietoiset huilitauot ovat yleistyneet viime vuosina. Esimerkiksi Oskar Osala keräsi voimia viime kauden alun, ja Teemu Ramstedt veti happea koko viime kauden. 

Vaikka ura loppuisi tähän, Heikkinen voi lyödä ikävästä viime kauden lopusta huolimatta pisteen hyvillä mielin. Hän on pelannut urallaan SM-liigan lisäksi NHL:ssä, Sveitsissä, Ruotsissa ja KHL:ssä. 

– Kaikki huippusarjat on nähty. Olen antanut kaikkeni, eikä minulla ole katkera olo mistään. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja