NHL-asiantuntija täräyttää: Kaapo Kakon ja Jack Hughesin vertailu ei ole reilua – ”Kakko voisi pelata tänä päivänä NHL:ssä ja olla hyvä!”

Kanadalaisen TSN-kanavan asiantuntija Darren Dreger myöntää, että Kaapo Kakko on juuri nyt parempi pelaaja kuin Jack Hughes. Hän ei silti usko, että Kakko valittaisiin NHL:ään ennen Hughesia.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Suomi-Tanska torstaina 16.5. klo 21.15 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

Tänään 18-vuotispäiväänsä viettävä Hughes jäi selvästi varjoon, kun ensi kuun NHL-varaustilaisuuden kärkinimet kohtasivat. Kakko pääsi pelin edetessä paremmin mukaan ja piti parhaimmillaan Hughesiakin pilkkanaan, kun hän hallitsi kiekkoa näyttävästi ahtaassa tilassa. TSN:llä sisäpiiriläinen-tittelillä työskentelevä Dreger oli erittäin vaikuttunut Kakon pelaamisesta, jälleen.

Dreger kuitenkin nostaa esiin, että Kakko pelasi USA-ottelussa lähes 19 minuuttia, Hughesin jääaika jäi alle kymmenen minuutin.

– Kakko oli ehdottomasti parempi, ennen kaikkea koska hän pelaa joukkueessaan merkittävämmässä roolissa. Suomi on todella hyvä joukkue ja he pelaavat samalla tyylillä kuin vuosikymmeniä, mutta heillä ei ole samanlaisia NHL-tason pelaajia kuin Yhdysvalloilla. Kakkoa ja Hughesia on vaikea verrata suoraan vastakkain, kun Kakko pelasi yli 18 minuuttia. Hän loi uskomattoman tilanteen jatkoajalla, kun hän laittoi sananmukaisesti kiekkoklinikan pystyyn ja teki melkein maalin. Kakko oli myös Suomen molempien maalien aikaan jäällä, Dreger arvioi kohtaamista MTV Urheilulle.

– Hughesista näkee, että hän on eliittitason luistelija, hänellä on valtava kiekkoäly ja vaikuttava pelinlukutaito, mutta tässä joukkueessa hän pelasi vain vähän. Siksi heitä on vaikea verrata, mutta minä rakastan Kakkoa, hän voisi pelata tänä päivänä NHL:ssä ja olla siellä hyvä pelaaja, Dreger naulaa.

(Artikkeli jatkuu videon jälkeen)


Dreger seurasi silmät loistaen sitä, miten Kakko piti jatkoajalla kiekkoa, vaikka niskassa hönki yli tuhannen ottelun NHL-pakki Ryan Suter. Tilanne oli merkittävä osoitus siitä, mikä ero Kakossa ja Hughesissa on tällä hetkellä. Hughes pelaa vasta ensimmäisiä pelejään miehiä vastaan, hänen koko uransa kokemus ennen Slovakian turnausta on juniorisarjoista.

– Hughes erottui selvästi alle 18-vuotiaiden kisoissa muista, mutta hän pelasi ikäisiään vastaan. Kakko puolestaan pelasi koko kauden Suomen Liigaa ja teki aika kovat luvut (45 ottelussa 22+16) teini-ikäiselle. Se ero vaikuttaa tähän kaikkeen, ja se pitää tiedostaa. Nyt pelataan kovemmalla tempolla, pelataan miehiä vastaan ja kun Kakko pääsee tällaiseen ympäristöön, jossa hän pelaa Ryan Suterin kaltaisia NHL:n parhaita puolustajia vastaan, hän ei pelkää heitä. Hän on itse iso ja vahva jätkä, ja rakastan hänen itseluottamustaan, Dreger vertailee.

Vaikka Hughes ei ole pystynyt vastaamaan ison yleisön odotuksiin, hänen taidot kiekon kanssa eivät ole kadonneet. Ranskaa vastaan nuorukainen loi pari näyttävää tilannetta, joista ketjukaverit eivät vain saaneet sisään. Niistä maalit, ja olisikin jo puhuttu Hughesin jäätävistä suorituksista.

– Toinen niistä tuli James van Riemsdykille, eikä "JVR" missaisi tuollaista paikkaa edes kolmea kertaa NHL-kauden aikana. Jos niistä olisi tullut maalit, yhtäkkiä Hughesilla olisi kaksi pistettä ja häntä katsottaisiin eri tavalla. Tehojen perusteella ja sillä, että Kakko on pelannut miehiä vastaan – sen arvoa en voi tarpeeksi paljon painottaa – voi sanoa, että Kakolla on pieni etu juuri nyt.

Devils pysyy suunnitelmassaan

Lopulta kummallekaan ei varmasti ole suuresti väliä, onko varausnumero 1 vai 2. Ykkösvaraukselle on tietenkin aina vielä kovemmat odotukset, mutta keskenään heitä vertaillaan seuraavat vuodet väistämättä. Hughesia on pidetty koko vuoden selkeänä ykkösenä vertailuissa, mutta Kakon tämän hetken peli saa tuon asetelman näyttämään jopa oudolta.

Ensimmäisenä varaava New Jersey Devils – kuten muutkin seurat – katsovat kuitenkin asiaa isolla mittakaavalla. Jos seura varaa Hughesin ykkösenä, he näkevät, että vielä hintelän sentterin kehityspotentiaali on valtava. Se on Kakon ja Hughesin välisen vertailun kaikkein oleellisin asia.

– Uskon edelleen, että New Jersey Devils ottaa Jack Hughesin ensimmäisenä. 2-3 vuoden päästä Hughes on todennäköisesti aivan eliittitason hyökkääjä NHL:ssä. Lisäksi hän on keskushyökkääjä, ja sille pelipaikalle on aina erityishuomio, Dreger toteaa.

Hän nostaa esiin myös erittäin oleellisen pointin: Devils on yhdysvaltalainen joukkue, ja Hughes on yksi USA Hockeyn kehutun junioriohjelman timantteja. Tätäkään yhteyttä ei voi unohtaa.

Keskustelun vilkkaus kuitenkin osoittaa, että Kakko on laittanut suorituksillaan asetelmaa uusiksi, Devils joutuu varmasti miettimään valintaansa vakavasti.

– Moni oli sitä mieltä, että ovi oli ehkä jo sulkeutunut ennen kuin kisat alkoivat, mutta Kakon tehoja ei voi jättää huomioimatta! Hän on tehnyt ne vielä hyviä joukkueita vastaan, ensin Kanadan verkkoon kaksi maalia ja sitten hattutemppu Slovakiaa vastaan, molemmat ovat maailmanluokan joukkueita.

– Ehkä laajempi osa kiekkojohtajista kokee, että ero kapenee – jopa merkittävästi – mutta luulen, että Devils pysyy alkuperäisessä suunnitelmassaan, Dreger sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat