Näkökulma: Kaapo Kakko kyykyttää Jack Hughesia 100–0 – Hannu Jortikan kommentti täsmää rujolla tavalla

Ensimmäisiä jääkiekon aikuisten MM-kisojaan pelaava Kaapo Kakko kyykyttää Yhdysvaltain Jack Hughesia 100–0, kirjoittaa MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Suomi-Tanska torstaina 16.5. klo 21.15 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

18-vuotiaan kaksikon asemat NHL:n ensi kesän kahtena kärkivarauksena ovat jääkiekon seuraajille päivänselvää tavaraa. Lähes yhtä selviönä pidetään sitä, että ensimmäisenä varaava New Jersey Devils nappaa Hughesin ja Kakko on toisena varaavan New York Rangersin mies: Hughes on keskushyökkääjä, hän on amerikkalainen. Kakko pelaa laidassa, hän tulee Suomesta.

NHL-seurat miettivät pelaajia varatessaan myös lupausten potentiaalia. Sitä, mitä pelurit voivat jonain päivänä parhaimmillaan olla. Kakko on nyt fyysisesti valmiimpi jässikkä, Hughes heiveröisempi poikanen. Sitä on liki mahdoton ennustaa, kumpi tulee vuosien päästä olemaan kovempi pelaaja, mutta Kakon teräksisempi kokonaispaketti vakuuttaa enemmän.

Juniorisarjojen tehot ovat toinen asia – nyt pelataan kovatasoisia miesten pelejä. Hughesin ja Kakon vertailuun on avautunut näissä kisoissa mitä parhain mahdollinen paikka, ja tarkempi osoituksensa saatiin, kun kaksikko otti yhteen kummankin kolmannessa MM-ottelussa USA:n ja Suomen kohtaamisessa.

Kiekonkäsittely ja -suojaus, kamppailukovuus, mailataito. Kakko löi näillä avuillaan Hughesia naamaan kaksikon kohtaamisessa Suomen hyökkäysalueella toisessa erässä (video jutun ylälaidassa). Suomalaislupaus oli kaartaessaan kaatunut ja ajautunut huonoon tasapainoon, mutta vei siitä huolimatta Hughesia kuin mestari koulupoikaa. Kakko piti kiekon väkisin hallussaan kropan käytöllään, nopeilla käännöksillään ja tyynellä tilan hallinnalla. Hughes näytti eksyneeltä lampaalta, kun Kakko näytti pelillistä hauistaan. 

Ja entäs jatkoerä. Kakko puikkasi USA:n puolustusta täysin solmuun 20 sekunnin ajan (video alla). Ottelut Kanadaa, Slovakiaa ja Yhdysvaltoja – kovia maita vastaan – ovat jo näyttäneet, että ei Kakolta ole saada kiekkoa pois millään.


Kahdessa ensimmäisessä ottelussaan Kakko rappasi jo viisi maalia, joista kaksi tyhjiin. Entä Hughes? 0+0 on edelleen 0, Hannu Jortikka jo kahden ottelun jälkeen tavaramerkkimäisesti sanoi. Kolme peliä, Hughesin saldo on yhä sama. Eikä yhdysvaltalaisnuorukainen ole tehotilaston ulkopuolella erottunut pelillisesti millään lailla. Hän on ollut usein hukassa, vaikka hänetkin tunnetaan pelitaitavana yksilönä.

Olisi helppo heittää Kakkoa vähättelevä argumentti siitä, että nyt pelataan isossa kaukalossa. Mutta ei, tällä kapasiteetillaan suomalainen tulee olemaan kova pelaaja myös pienessä NHL-häkissä. C Moren asiantuntija, NHL-legenda Olli Jokinen arvioi eilen, että Kakon peli sopii itse asiassa vielä paremmin pieneen askiin.

Hughesilla on miesten tasolla vielä paljon todistettavaa. Kakko vie häntä 100–0.

Lue myös:

    Uusimmat